Отидете към основна версия

3 752 46

Украйна няма да се съобрази с Европа! Киев продължава борбата срещу "Северен поток 2"

  • украйна-
  • русия-
  • северен поток 2-
  • газпром-
  • володимир зеленски

Президентът Володимир Зеленски каза също, че Русия отлага срещата между него и колегата му Владимир Путин без ясна причина

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев ще продължи борбата си срещу газопровода "Северен поток 2", независимо от позицията на европейските страни по проекта, съобщава "Ройтерс".

"Северен поток 2" е тръбопровод с дължина 1 200 километра, който вече е завършен на повече от 95 процента и в момента се подготвя за тестване за пускане. Очаква се газопроводът да пренася около 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия директно до Германия под Балтийско море, преминавайки през датски, финландски и шведски води.

На проекта се противопоставят САЩ, както и Полша, Украйна и прибалтийските страни, които настояват, че газопроводът застрашава европейската енергийна независимост. В резултат на това Вашингтон наложи няколко кръга санкции на компании, участващи в "Северен поток 2".

Русия отхвърля твърденията на САЩ като част от нелоялна конкуренция, като добавя, че всички противници на "Северен поток 2" просто се опитвали да осигурят собствените си икономически интереси за сметка на Русия.

Междувременно Зеленски настоя, че искал да чуе ясно "да" или "не" от американския президент Джо Байдън относно плана за действие за членството на Украйна в НАТО.

Той подчерта още, че САЩ трябвало да предоставят икономическа подкрепа на Украйна.

Зеленски каза също, че Русия отлага срещата между него и президента Владимир Путин без ясна причина.

Той отбеляза също, че по-голямата част от руските войски, които бяха струпани през пролетта в райони близо до украинските граници, не са изтеглени.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: