Отидете към основна версия

5 294 36

17 юни 1913 г. Междусъюзническата война

  • междусъюзническа война-
  • българия-
  • втора балканска война

Последствията са плачевни за България

Снимка: Архив

В ранните часове на 17 юни 1913 г. българската армия вероломно напада бившите си съюзници - Сърбия и Гърция.

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България.

Войната започва в ранните зори на 17 юни 1913 г. без предупреждение с неуспешни настъпателни действия на българските 4-а и 2-а армия съответно срещу сръбските и гръцките въоръжени сили.

На 19 юни гръцката армия настъпва и достига долините на реките Струма и Струмешница. По този начин е застрашен тилът на 4-а армия и тя е принудена да се оттегли. Неуспешни бойни действия водят по своите направления и останалите български обединения.

На 29 юни преминава в настъпление турската армия и като преодолява слабата съпротива достига до старата държавна граница. Настъплението на румънските войски започва в началото на юли. Без да срещне никаква съпротива, 5-и румънски корпус овладява Добруджа, а Дунавската армия излиза на линията Петрохански проход-Саранци-Златица-Ловеч. Към средата на юли гръцките войски достигат до Горна Джумая.

При тази обстановка българското командване провежда контранастъпление между 14 юли и 17 юли. Така се застрашава с обкръжаване основната групировка на гръцката армия в Кресненското дефиле. Пред надвисналата опасност Гърция се съгласява на незабавно примирие, което е подписано и влиза в сила от 13, 00 ч. на 18 юли.

Във Втората балканска война България загубва около 33 000 убити и 60 000 ранени.

На 28 юли бил подписан Букурешкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини