Last news in Fakti

17 Юни, 2021 04:44 5 237 36

17 юни 1913 г. Междусъюзническата война

  • междусъюзническа война-
  • българия-
  • втора балканска война

Последствията са плачевни за България

17 юни 1913 г. Междусъюзническата война - 1
Снимка: Архив

В ранните часове на 17 юни 1913 г. българската армия вероломно напада бившите си съюзници - Сърбия и Гърция.

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България.

Войната започва в ранните зори на 17 юни 1913 г. без предупреждение с неуспешни настъпателни действия на българските 4-а и 2-а армия съответно срещу сръбските и гръцките въоръжени сили.

На 19 юни гръцката армия настъпва и достига долините на реките Струма и Струмешница. По този начин е застрашен тилът на 4-а армия и тя е принудена да се оттегли. Неуспешни бойни действия водят по своите направления и останалите български обединения.

На 29 юни преминава в настъпление турската армия и като преодолява слабата съпротива достига до старата държавна граница. Настъплението на румънските войски започва в началото на юли. Без да срещне никаква съпротива, 5-и румънски корпус овладява Добруджа, а Дунавската армия излиза на линията Петрохански проход-Саранци-Златица-Ловеч. Към средата на юли гръцките войски достигат до Горна Джумая.

При тази обстановка българското командване провежда контранастъпление между 14 юли и 17 юли. Така се застрашава с обкръжаване основната групировка на гръцката армия в Кресненското дефиле. Пред надвисналата опасност Гърция се съгласява на незабавно примирие, което е подписано и влиза в сила от 13, 00 ч. на 18 юли.

Във Втората балканска война България загубва около 33 000 убити и 60 000 ранени.

На 28 юли бил подписан Букурешкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веселяк

    32 6 Отговор
    И тука трябва някой да ни е винове! Кой да обвиним?

    Коментиран от #6, #34

  • 2 КОТарАК

    33 12 Отговор
    допреди това , съюзниците , въобще не вероломно са изтиквали нашите назад , и са ги обсрелвали , избивали предни отряди. написалият или преписал тази статия си няма понятие от история
  • 3 Bai nudals

    48 2 Отговор
    С тези си действия сами се вкарваме в капана. Ние мразим съседите си,но пък те всички мразят нас,та така и до днес.
  • 4 Без сантименти

    51 5 Отговор
    И тогава,както и сега се вижда безумието на политиците ни...-чист деб...зъм.И само геройството на дедите ни е спасило България от унищожение...За съжаление днешното поколение няма този героизъм,чест и родолюбие за такъв подвиг-новите евро-атлантически ценности изтриха тези неща в младото поколение...Бог да пази Родината ни-остава ни само това...

    Коментиран от #7

  • 5 123

    23 3 Отговор
    В подписания протокол от Санкт Петербург от 9 май 1913 г. България се съгласява да се откаже от Силистра. Полученото споразумение представлява компромис между румънските искания за града, двата триъгълника на границата между България и Румъния и град Балчик и земята между него и Румъния, и отказа на България да приеме каквато и да било цесия на своята територия. Фактът, че Русия не защититава териториалната цялост на България,прави българите несигурни относно надеждността на очаквания руски арбитраж на спора със Сърбия за Македония. Българското поведение оказа също дългосрочно въздействие върху руско-българските отношения.Безкомпромисната българска позиция за преразглеждане на предвоенното споразумение със Сърбия за Македонските земи, по време на втора руска инициатива за арбитраж между тях накрая накара Русия да прекрати съюза си с България. Тези двата акта правят конфликта с Румъния и Сърбия неизбежен.През 1912 г. националните стремежи на България, изразени от цар Фердинанд и военното ръководство около него, надхвърлят разпоредбите на Санстефанския договор от 1878 г., считан още тогава за максималистичен, тъй като включва както Източна, така и Западна Тракия и цяла Македония със Солун, Одрин и Константинопол. Русия е изпраща ясно предупреждение, изразени за първи път на 5 ноември 1912 г. (много преди Първата битка при Чаталджа), че ако българската армия окупира Константинопол, Русия ще обяви война и нападне България.Въпреки това Българите атакуват и про

    Коментиран от #21

  • 6 Атлантик плюс

    14 21 Отговор

    До коментар #1 от "веселяк":

    Русия е виновната, разбира се - тя предава България за сетен път. Тя вече е обвинена от българските атлантици
  • 7 Bai nudals

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Без сантименти":

    За тази част от историята ни,ще се наложи да благодариш на сънародниците на Фердинанд. Кви деди Румънците са били до София...
  • 8 Аналитик плюс

    18 2 Отговор
    Сега, като гледам днешния политически живот в България, започвам да си представям по-ясно тогавашното политическо безумие, довело ни до двете тежки национални катастрофи, последствията от които още мъкнем на гърбовете си (например, РСМ).
  • 9 123

    20 9 Отговор
    Точните думи на руския външен министър Сазонов към новия министър-председател на България Стоян Данев за „Не очаквайте нищо от нас и забравете съществуването на всички наши споразумения от 1902 г. до момента.“ Цар Николай II от Русия е ядосан на България поради отказа даде Силистра на Румъния и да спази наскоро подписаното си споразумение с Румъния за Силистра, което е резултата от руския арбитраж. Тогава Сърбия и Гърция предлагат всяка от трите държави да намали армията си с една четвърт, като първа стъпка за улесняване на намиране на мирно решение, но България го отхвърля.България е на път за война, тъй като в България е сформиран нов кабинет, където пацифистът Гешов е заменен от твърдо лиднейния и шеф на русофилска партия в България д-р Данев като премиер. Има доказателства,че за да преодолеят нежеланието на цар Фердинанд за нова война срещу Сърбия и Гърция, някои политически личности в София заплашват цара че ще го свалят,ако не одобри война срещу Сърбия и Гърция.
  • 10 123

    13 1 Отговор
    Съгласно разпоредбите на предварителния сръбско-български договор от 1912г. Сърбия иска преразглеждане на първоначалния договор, тъй като вече е загубила Северна Албания поради решението на Великите сили да създадат държавата Албания, област, която е призната за сръбска територия на разширяване по време на предвоенната сръбско-българска договор, в замяна на българско териториално разширение в Северна Македония.
  • 11 търтъръс

    26 4 Отговор
    Хубава изглежда картата, но са ни набили канчетата гърците. А иначе всички знаем, че трябва да имаме излаз на бяло море, но от страх не можем и да намекнем на гърците. Предпочитаме да им чистим жълтите памперси за жълти стотинки и да казваме колко сме велики

    Коментиран от #18

  • 12 Крахът на България тръгва от Стамболов

    20 0 Отговор
    Той го разбира,но късно."Тук,ей тук трябва да удрят убийците ми"възкликва той пред Рихард фон Мах,немски журналист,сочейки главата си."Българският народ ще ми прости всичко,но не и това че турих Фердинанда на престола!".Това е едно от последните му интервюта преди фаталния юли 1895..

    Коментиран от #16

  • 13 Правим грешка след грешка

    13 3 Отговор
    Православните на Балканите сме петима,България,Сърбия,Гърция,Македония,Румъния.И вечно сме срещу тях! Когато някой те нарече "прасе" пусни го да пасе.Но ако ти го потвърдят още четирима,значи е крайно време да излезеш от кочината..
  • 14 Ще има и още

    18 5 Отговор
    За първи път чета , че е нападната и Гърция. Нещо бърка автора според мен. Атаката е срещу сръбските позиции и има демостративен характер. Резила на командването ни, на политиците ни и лично на Царя, е че очевидно нямат и представа, че съюза между Гърция и Сърбия е официално скрепен ( считали са че това по скоро са намерения ) , че е налице военен съвместен план между двете държави срещу България - това бързо се разбира още в първите часове но вече е късно - на онези им е бил нужен само повод и ние им го даваме. Те са подготвени за война , за тотална война, ние - не. Факт е че бившите ни съюзниците са изключително подли и са коварни но е факт че и ние сме крайно глупави. Днес дежавюто с онези събития е пълно. Македонците действат точно както сърбите тогава - обикалят из другите държави и ги настройват срещу България. Те живеят изцяло в 1913-та и разчитат че всичко ще се повтори отново. Може пък и да им се получи . Ще видим.
  • 15 Киро

    10 4 Отговор
    Дайте на Симо още имоти които не са техни,нека да сече дървета и да продава Вервайте ми ще ни оправят за 800 дни....

    Коментиран от #19

  • 16 Иван от Варна Психолог

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Крахът на България тръгва от Стамболов":

    Прошката е голяма работа
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "търтъръс":

    Преди 20 години на една съседка дъщеря и успя да се установи в Гърция.След това една след друга и други жени от нашия вход в Гърция при нея.Днес 60% от съседите ни са в гърция.75 % от съседите ни са в чужбина,блока е празен.Интересното е че 5,6 човека в Гърция живеещите точно това работят там перат кафявото от гащите на гърците,а други бачкат на полето,в цехове за цимент и т.нт.Но ти си прав трябва да им скръцнем със зъби и да ни върнат земите до Бяло море😁а гърците Добруджа а сърбите гр.Ниш.Иначе Македония е българска😁!
  • 19 😆😆😆😆

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Ако българска армия без значение от епохата може да окупира Истанбул скачам от Аспаруховия мост пиронче.
  • 20 В.В.П.

    4 2 Отговор
    Та, затуй ,повтарям,че Кобургите са напаст и трагедия за България..Мястото им е в в психодиспансер.До живот ..!!.Бог да пази НРБ!
  • 21 Историк

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Джафчич пак не си си дочел както трябва урока по история.България е измамена от съюзниците си Гърция и Сърбия, които сключват таен договор помежду си за подялбата на Македония и в никакъв случай те да имат помежду си граници с България.България е съгласна, за дележ на спорна и безспорна зона на т.н географска област Македония под арбитража на руския император.След разгрома на Осм.империя обаче гръцките и сръбски части бързо налагат репресии над населението да се пишат сърби или гърци.Нарастват сблъсъците между членове на ВМРО срещу окупационните части и известяват за случващото се над хората там.Българското правителство поставя срок, пред настоящите ни тогава съюзници в определен срок да се изтеглят от зоните, които са заели.Това се отнася и до покровителя на съюза Русия.В отговор на руския император се казва, че България си позволила да поставя срокове на самия император, а Фердинант бил смятан за мегаломан.Става ясно, че договора със Сърбия няма да се спази, а с Гърция пък изобщо не се говори за територии, защото е отбранителен по своя характер.

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Историк

    0 1 Отговор
    В резултат от т.н Македония и военната кампания там остава т.н фактическа окупация и тези договори показват и днес колко струват.Една захабена хартия
  • 23 123

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    До средата на юни България научава за споразумението между Сърбия и Гърция в случай на българско нападение. На 27 юни Черна гора обявява,че ще влезе във война на страната на Сърбия в случай на сръбско-българска война. На 5 февруари Румъния уреди разногласията си за Трансилвания с Австро-Унгария, подписвайки военен съюз, а на 28 юни официално предупреди България, че няма да остане неутрална в нова балканска война.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 123

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    По време на предвоенните преговори, довели до създаването на Балканската лига, Сърбия и България подписват тайно споразумение на 13 март 1912 г., което определи бъдещите им граници, за раздяла на Северна Македония помежду си. В случай на следвоенно разногласие районът на север от линията Крива паланка – Охрид (като двата града отиват към българите) е бил определен като „спорна зона“ за руски арбитраж и районът на юг от тази линия е била възложена на България. По време на войната сърбите успяват да превземат район далеч по на юг от договорената граница, до линията Битоля – Гевгелия (и двете в сръбски ръце). В същото време гърците настъпват на север, окупирайки Солун малко преди пристигането на българите,и установяват обща гръцка граница със Сърбия.
  • 26 Човек

    9 1 Отговор
    Всичко за тази кирлива Македония! СЕГА пак ядове покрай нея!
  • 27 123

    9 0 Отговор
    Когато българските делегати в Лондон откровено предупреждават сърбите, че не трябва да очакват българска подкрепа за техните претенции за замите на Албания по Адриатическо море, сърбите гневно отговарят, че това е явно Българско разваляне от предвоенното споразумение за взаимно разбирателство според линията за разширяване на Крива Паланка-Адриатическо море, но българите настояват,че според тях Вардарската македонска част от споразумението остава активна и сърбите все още са задължени да предадат района, както е договорено. Сърбите отговарят обвинявайки българите в максимализъм, като посочват че ако загубят Северна Албания, и Вардарска Македония, Срубските загуби с участието в общата война война срещу Турция е било на практика за нищо.Когато България призова Сърбия да спази предвоенното споразумение за Северна Македония, сърбите, недоволни от Великите сили, изискващи от тях да се откажат от завоюваните територии си в Северна Албания, категорично отказват да дават повече територия перитория на България.Това развитие по същество слага край на сръбско-българския съюз и прави една бъдеща война между двете страни неизбежна.

    Коментиран от #29

  • 28 Венциславе

    4 0 Отговор
    От къде намираш тези статии.
    Що не напишеш и една за това че Турция неправомерно е изгубила Балканският полуостров.
    Изглежда пишеш колко да не заспиш.
  • 29 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    И от какво се оплакват сърбите всъщност.Първо България мобилизира най-много войници 650 000 души.Другите съюзници по 150 000 души.Черна гора към 40 000.Османската империя 1 000 000.
    БЪЛГАРИЯ воюва на най-тежкия фронт в Източна Тракия с основните турски сили.
    Населението е преобладаващо мюсюлмански пред българско или християнско 60/40 съотношение.
    Русия почва да ни предупреждава да не преминаваме на юг от Чаталджа, което е сигнал че нещо не е наред с този съюз.
    Всъщност Гърция заявява, че българите имали прекомерен искания към Солун.Турският корпус се предава на гръцките части в действителност.
    С много по- малко ресурси Сърбия и Гърция удвояват териториите си с преобладаващо християнско и в частност българско население.За България остава само Пиринския край със Струмица.По-късно и той е изгубен след Първата световна война..

    Коментиран от #31

  • 30 Историк

    2 1 Отговор
    А после става ясно и явното.За да предотвратим румънско нашествие е дадена Силистра, като компенсация за куцовласите от Македония.Ама забравят, че такива има и в част от Македония завладяна от Сърбия.Пита се защо и оттам нещо не дадат на Румъния.
    След като руснаците дават понтонни мостове на Румъния и преминават 500 000 румънска армия пада булото на руските интереси.А България иска от север да бъдем защитени заради отбранителният договор сключен от 1902г.Според него ако Румъния нападне България би следвало руснаците също да се намеси в полза на България.Т.е и тук договорът е един бланкетен лист без обязаности
  • 31 123

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    България има 650 000 армия-7583 убити,42911 ранени, 3049 умрели от болести/Сърбия има армия от 348 000-9000 убити, 36000 ранени, 5000 умерли от болести. Румъния има 330 000 армия,Турция 255 000 армия,Гърция 148 000 армия,Черна Гора 12 802 Армия. Същитите тези държави в коалицията срещу България са били на Берлинския конгрес и са имали териториални искания и малка България.
  • 32 123

    1 1 Отговор
    Свободата на сдружаване, събрания и печата, гарантирана съгласно сръбската конституция от 1903 г., не са въведени в новите територии. На жителите на новите територии е отказано право на глас, уж защото културнотоим ниво е считано за твърде ниско, а в действителност, за да държат не сръбите, съставляващи мнозинството в много области, извън националната политика. Опозиционни вестници като Radicke Novine отбелязват, че „новите сърби“ са имали по-добри политически права при турците. Има разрушения на турски сгради, училища, бани, джамии. През октомври и ноември 1913 г. британските вицеконсули съобщават за систематично сплашване, произволни задържания, побоища, изнасилвания, изгаряния на села и кланета от сърби в анексираните райони. Сръбското правителство не проявява интерес да предотврати по-нататъшни безчинства или да разследва станалите. Когато Комисията на Карнеги, съставена от международен екип от експерти, избрани поради тяхната безпристрастност, пристигна на Балканите, те практически не получават помощ от Белград.
  • 33 кочо

    0 0 Отговор
    ВСЕ ЕДНО АКО АКО.ВСЕ ГО УСУКВАМЕ УВЪРТАМЕ.НО СТРАШНАТА ИСТИНА Е ЕДНА .ГУНДИ УБИ КОТКОВ.
  • 34 Булгур

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "веселяк":

    Турците
  • 35 Фердинанд

    1 0 Отговор
    е бил пълен глупак да прати основната част от войската на югоизток, атакувайки дори подстъпите на Истанбул. С което разбира се помогна на гърци и сърби да си поделят Македония. Взимаш линията Сарос-Мидия и спираш, не ти трябва повече! Също така и голям наивник да се доверява на руски арбитраж за Македония. Истината е, че Австро-Унгария окупира Босна от запад на Сърбия. От север също владее Войводина. От изток на Сърбия е България. А още преди войната е имало индикации за създаването на албанска държава, отрязвайки излаза на сърбите на Адриатическо море. Не им остава нищо друго освен разширение в Македония.
    Не е трябвало да напада сърби и гърци, въпреки че е имало провокации от тяхна страна. Трябвало е да изчака, ПСВ е чукала на вратата. А български войски на практика са държали почти цялото Беломорие между Вардар Марица. Плюс това е предлагана линията Енос-Мидия.
    Вероломното нападение идва от Румъния и за това много малко се говори, подтиквана от Русия!
  • 36 Калоян

    0 0 Отговор
    Трябва ли картата да е на латиница,за да разберем за какво става въпрос?