Отидете към основна версия

5 813 69

Байдън и Путин си стиснаха ръцете

  • женева-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • русия

В Женева започна историческата среща

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин се срещнаха за първи път, откакто Байдън стана президент на Съединените щати. Дългоочакваната среща се състои в Женева и ще продължи няколко часа.

Историческата среща се състои във вилата "Ла Гранж" край Женевското езеро. Във вилата първо пристигна руският президент Владимир Путин, който бе посрещнат от президента на Швейцария Ги Пармлен. Минути по-късно пристигна и Джо Байдън. Швейцарският президент поздрави и двамата лидери, след което се оттегли, за да продължи двустранният диалог между Москва и Вашингтон.

Мерките за сигурност в Женева са драконовски. Заради срещата Байдън-Путин бе затворено и въздушното пространство. Хиляди войници и полицаи са мобилизирани, за да осигурят безпроблемното протичане на диалога между президентите на САЩ и Русия и дипломатическите им делегации. Очаква се диалогът между Байдън и Путин да продължи няколко часа. Ще бъдат обсъдени редица важни теми.

Очаква се Байдън да обсъди с Путин киберсигурността, Украйна, предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ и нарушенията на човешките права в Русия, съобщи Белият дом. Вашингтон редовно критикува Москва по въпроса за човешките права и потъпкването на демокрацията, изразяващо се в репресии срещу опозицията. САЩ също така призовават за освобождаване от затвора на критика на Кремъл Алексей Навални. Байдън и Путин вероятно ще обсъдят и контрола върху ядрените оръжия. Двете най-големи ядрени сили са склонни да разговарят, за да се гарантират стабилни отношения във военната област. Въпросът за дипломатическата собственост ще бъде обсъден на срещата между президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Джо Байдън. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него диалогът между Русия и САЩ е бил прекъснат по инициатива на американската страна, а руската никога не е била привърженик на неговото прекратяване. Необходимо е да бъдат изчистени всички проблеми в двустранните отношения, каза говорителят на Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: