Отидете към основна версия

4 806 20

Иран плаши враговете си със страховит дрон

  • иран-
  • дрон-
  • ядрена сделка-
  • корпус на гвардейците на ислямската революция

Президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да съживи и евентуално да разшири договора с Техеран, за да бъдат поставени по-големи граници на иранската ядрена и ракетна програма

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран разполага с дронове с обхват до 7000 километра, съобщиха държавни медии в ислямската република като се позоваха на днешно изказване на командира на революционната гвардия, предаде Ройтерс.

Твърдението на Техеран се появява в момент, когато Иран и шестте световни сили преговарят за съживяване на подписаната през 2015 г. ядрена сделка, от която бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си преди три години и възстанови санкциите срещу Техеран.

Западни военни анализатори казват, че Иран понякога преувеличава възможностите си, но за него дроновете са ключов елемент при наблюдението на националните граници, особено на водите в Залива около Ормузкия проток, през който преминават една пета от световните доставки на петрол.

През последните години Иран и регионалните сили, които той подкрепя, разчитаха в голяма степен на дронове в Йемен, Сири и Ирак.

Имаме безпилотни въздухоплавателни средства с голям обхват от 7000 километра. Те могат да летят, да се връщат у дома и да се приземяват там, където е планирано, каза главнокомандуващият на революционните гвардейци Хосеин Салами, цитиран от държавната агенция ИРНА.

Президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да съживи и евентуално да разшири ядрения договор, за да бъдат поставени по-големи граници на иранската ядрена и ракетна програма, както и да бъдат ограничени дейностите ѝ.

Техеран изключи възможността да води преговори за балистичните ракети и за ролята му в Близкия изток, където шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия са замесени в прокси войни.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини