Отидете към основна версия

5 124 62

Комунистически репресии: Ограничиха достъпа до Фейсбук и мобилните приложения

  • куба-
  • фейсбук-
  • интернет-
  • социални мрежи-
  • протести-
  • комунисти-
  • репресии

Хиляди кубинци излязоха по улиците на страната, за да протестират срещу икономическата криза в страната и управлението на пандемията, а някои призоваваха и за край на комунизма

Снимка: БГНЕС/ EPA

Властите в Куба ограничиха достъпа до социалните медии и платформите за споделяне, включително Фейсбук, Инстаграм, УотсАп и Телеграм, съобщи глобалната компания за мониторинг на интернет НетБлокс (NetBloks), на фона на масови антиправителствени протести, предаде агенция „Ройтерс”.

Базираната в Лондон НетБлокс обяви на сайта си, че социалните медии и интернет платформи в Куба вчера все още са работили със затруднения, което "вероятно ще ограничи потока от информация, идващ от Куба". Правителството в Хавана не отговори веднага на искане за коментар.

Не коментираха също от Телеграм и от Фейсбук, чиято собственост са Инстаграм и УотсАп. Социалната платформа Туитър каза, че нейните услуги не са били блокирани. Хиляди кубинци участваха в неделя в демонстрации в Хавана и Сантяго, за да протестират срещу икономическата криза в страната и управлението на пандемията, а някои призоваваха и за край на комунизма.

Хиляди протестират срещу системата - рядко срещано явление в комунистическата държава. Празните рафтове по магазините и аптеките, репресиите и пандемията изкараха хората на улицата. В Куба рядко се стига до демонстрации като тези от последния уикенд, защото обикновено правителството подхожда с твърда ръка спрямо демонстрантите. Основната причина за протестите на кубинците е тежката икономическа криза, в която Куба е потънала от години.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Свързани новини