14 Юли, 2021 12:00 2 720 29

Протести в Куба: Интернетът още е спрян, 36-годишен мъж е убит

  • куба-
  • протест-
  • интернет-
  • хавана-
  • комунистически режим-
  • сащ-
  • полиция

Във вторник близо 130 души са били задържани или обявени за изчезнали

Протести в Куба: Интернетът още е спрян, 36-годишен мъж е убит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Един човек е загинал, а над сто души все още са били задържани в Куба към вчерашна дата. Мобилният интернет остава прекъснат два дни след антиправителствените демонстрации. Критикувани от САЩ, кубинските власти обаче отричат в страната да има "социална експлозия", предаде Франс прес. 36-годишният мъж почина, докато участваше в понеделник в протест в Ла Гуинера - предградие на столицата Хавана, където се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицията. Вътрешното министерство изрази "съжаление за тази смърт". Има и ранени при сблъсъците, предаде БТА.

"На 11 юли в Куба нямаше социална експлозия, нямаше заради волята на нашия народ и подкрепата на нашия народ за Революцията и за неговото правителство", заяви на пресконференция външният министър Бруно Родригес. Това бяха "безредици в твърде ограничен мащаб", отбеляза той и увери, че "страната е в абсолютно нормално състояние". Също като президента Мигел Диас-Канел, говорил по-рано, Родригес обвини Вашингтон, че със санкционната си политика и чрез кампания в интернет е предизвикал безпрецедентните демонстрации в неделя в близо 40 градове и села, придружени с викове "Гладни сме", "Свобода" и "Долу диктатурата".

Според протестното движение "Сан Исидро" във вторник близо 130 души все още са били задържани или обявени за изчезнали. Сред тях са и трима от най-видните дисиденти в Куба, съобщи мадридският в. А Бе Се. Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес призова вчера кубинските власти незабавно да освободят Камила Акоста - кубинска журналистка от А Бе Се, задържана в Хавана, докато отразявала гражданските протести. Премиерът на Испания Педро Санчес прикани кубинските власти да зачитат правото на жителите на страната "свободно да излизат на демонстрации".

Вчера в Хавана видимо цареше спокойствие, все още при засилено присъствие на полицаи, военни и цивилни агенти. Достъпът до интернет, който е важен фактор за протестите, обаче остава блокиран. Специализираният център за мониторинг "Нетблокс" съобщи за смущения в основните социални мрежи и платформи за комуникация като УотсАп и Фейсбук. Вашингтон призова бързо да бъдат възстановени "всички средства за комуникация онлайн и офлайн", но предупреди, че няма да приеме кубинци, опитали се да избягат по море от своята обхваната от криза страна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    10 5 Отговор
    Брикета трябва да се държи за врата със стоманен захват,инъче става страшно
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПЕНКО

    32 5 Отговор
    В КОЛКО ДЪРЖАВИ ГНУСНИЯТ ИНТЕРНЕТ/ КОНТРОЛИРАН ОТ САЩ/ СЪЗДАДЕ " ЦВЕТНИ " И "БЕЗЦВЕТНИ " "РЕВОЛЮЦИИ " И БУНТОВЕ ????? КОЛКО ЖЕРТВИ НА "ИНТЕРНЕТ ЦРУ И МАЛКО ДОЛАРИ " -ДАДОХА НАРОДИТЕ ??? ОБЕДИНЕНИТЕ РУСКИ;ИНДИЙСКИ И КИТАЙСКИ ХАКЕРИ - ТРЯБВА ДА СМАЖАТ ЕВРЕЙСКОТО ЦРУ !!!!!!!!!

    Коментиран от #11, #17

  • 4 Рубльов

    7 26 Отговор
    Това не е угодно на Масква .Затова много тролове копейкаджии се възбуждат
  • 5 3.14Кв

    22 2 Отговор
    Джамбазов починалия мъж е участвал в нападение на полицейски участък! Кажете защо гладуват кубинците!
  • 6 команданте че

    28 2 Отговор
    "Достъпът до интернет, който е важен фактор за протестите"

    и какво се оказа - врътваш кранчето на нета, и протестите се спихват! което е още едно доказателство от къде са дошли, кой ги е инспирирал, организирал, а вероятно - и финансирал.
    толкоз.
  • 7 Венсеремос

    5 27 Отговор
    Бил съм в Куба 4 ри пъти обиколил съм я на длъж и шир пълна мизерия магазините с песос ПРАЗНИ всичко което можеш да си купиш е във валутните магазини на дебели цени .Явно много им е писнало от комунизма

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Некой си

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Венсеремос":

    Защо си ходил цели 4 пъти, щом е такава мизерия?
    Малко си противоречиш май :)

    Коментиран от #14

  • 10 КубаПротест

    20 3 Отговор
    Народа протестира а САЩ са се загрижили дали имат фейсбук и уотсап ? Ама вие сериозно ли ? Това като ЕС дето не прави ваксини и лекарства, но се е загрижил дали в Русия гейовете могат да сключват бракове ?!
  • 11 Бездарници

    3 12 Отговор

    До коментар #3 от "ПЕНКО":

    Я ти живееш със 17 долара на ден да те питам дали интернета ще ти е виновен
  • 12 Бездарници

    1 11 Отговор
    Я ти живееш със 17 долара на месец да те питам дали интернета ще ти е виновен
  • 13 Механик

    4 3 Отговор
    ".....над сто души все още са били задържани....."
    Думата БИЛИ е в минало време. Словосъчетанието "все още" идва да ни каже, че В МОМЕНТА, ДО ТОЯ МОМЕНТ..тоест СЕГА.
    Схващаш ли?
    То не е като да пишеш за ваксинации и Путин, нали?
  • 14 Киро Шпека

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    Ходил е, понеже кубинските мачоси се слават с големите си "пури". Хавански им викат и са много желани от тия, дето са с по 4-5 пола.

    Коментиран от #27, #28

  • 15 Чичо

    19 2 Отговор
    Американците да не се правят на улави. Те са виновни за беднотията в Куба.Понеже изгубиха колонията си от кубинската революция,им наложиха ембарго.Сега младото поколение е забравило жертвите и борбата на родителите и дедите си за свобода от американските колонизатори.Дадоха им интернет и други джаджи и сега ще им спретнат една кубинска пролет с дъх на кубински пури и ще последвот съдбата на много страни,в които след това остана само бедност ,мизерия и колониализъм.Кубинците да си отворят очите и ушити и да си спомнят какво стана в Ирак,Сирия,Афганистан,Либия и др. страни.Сега е лесно под чуждо влияние да вдигате телефонни бунтове,но после ще разберете кой ще дърпа конците и кой ще духа таратора.
  • 16 IVAN 1

    18 1 Отговор
    Сега американците се обърнаха към КУБА като УКРАЙНА ще я разсипят и отново и отново. Не гледат американците в страната си ,а нови размирици разпалват . санкции само това могат
  • 17 Епа

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "ПЕНКО":

    Може и така да е, но по-интересно е, след като знаеш, че интернет може да те индоктринира, какво търсиш в него ? Не би следвало да се спасиш и да дръпнеш всички кабели ?
  • 18 Павел пенев

    2 8 Отговор
    Куба е трън в очите на САЩ, а Украйна е същото за Русия. Има договорка за размяна.
  • 19 миро

    14 1 Отговор
    да би мирно седяло не би чудо видяло.само че американците обещават големи работи свобода конкурентност свободно движение и хората се лъжат.събарят си държавата за да живеят в кочината срещу едни голи обещания така стана и у нас,дано диас е по умен и не допусне външна намеса а смаже протестите.

    Коментиран от #26

  • 20 пешо

    11 0 Отговор
    джамбаз пак ли ти , не се занимавай с куба , пиши за приятелката си хавални .
  • 21 ККККК

    0 13 Отговор
    Това се случва след комунистически утайки. Смърт на населението. Кражба на богатствата на земята и бягство към демократични държави.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван

    11 0 Отговор
    Наскоро убитите в полунатовска Колумбия бяха на различни възрасти.
  • 25 барчо

    6 2 Отговор
    Гледах кадри от "мирните" протести. Съвсем не бяха мирни. Имаше младежчета, които създаваха суматоха, като замеряха полицията с камъни и всякакви предмети. Подобни протести имаше и в САЩ , и във Фанция, и в Германия. Там се пребиваха и влачеха подобни личности като бръмбар сламка. Доколкото си спомням имаше едни протести заради изборите в САЩ и там убиха невъоръжена и неопасна жена от упор с пистолет, която се оказа, че е герой от американското присъствие в Афганистан. И до сега не само че убиеца не е търсен, но дори не се споменава нищо, все едно нищо не се е случило. Много ви моля собствениците на Факти!! Моля ви, пишете за този случай как стои развитието му. Може пък и да не съм прав. Може този убиец да е задържан и да не знаем! Пишете какво става с този случай, че да знаем!!! Или ще пишем само за лошата Русия, лошата Куба, лошата Беларус, лошия Китай???
  • 26 барчо

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "миро":

    Видно в Куба са отпуснали юздите в полза на думата "демокрация". Ако юздите се държаха както трябва, това нямаше да се случи. В България също нищо подобно нямаше да се случи ако самата СССР реши така и сегашните драскачи тук, дето чернят Русия, щяха да пишат стихчета с възхвала на социализма и СССР. Щяха да са агенти с интересни имена и да тропат за съседите и най-добрите си приятели в ДС.
  • 27 ВЕНСЕРЕМОС

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Киро Шпека":

    аз ходих заради хубавите кубинки,не съм оглеждал кубинците ,ама ти си ходил за мъжки ласки и добре си запознат с шпековете им .Поне останали доволен
  • 28 МУК ЛОВДЖИИКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Киро Шпека":

    КОЙ ТА ЗНАЕ КАКВА МИШКА С МАЛКА ПИСУНКА СИ АМА ТУКА СИ ВЕЛИК СПЕЦИАЛИСТ
  • 29 Gen Gurko

    3 1 Отговор
    Чичо Сам президентите си мени, но нрава не.