Отидете към основна версия

3 405 17

Почина журналистът, който бе прострелян на улица в Амстердам

  • петер де врийс-
  • нидерландия-
  • журналист-
  • амстердам-
  • убийство

Нападението възмути цяла Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Нидерландският разследващ журналист Петер де Врийс е починал от раните си, след като бе прострелян миналата седмица, съобщи местната телевизия RTL, цитирана от Ройтерс.

Нападението срещу 64-годишния Де Врийс възмути цяла Европа. Журналистът бе знаменитост в Нидерландия, като едновременно често бе коментатор в свързани с престъпността предавания по телевизията и с експертизата си на разследващ репортер с източници както в правоприлагащите органи, така и в подземния свят.

"Той почина, заобиколен от хора, които го обичаха", съобщи семейството му в изявление, разпространено от RTL - медията, за която Де Врийс работеше като разследващ журналист. Нидерландецът спечели награда "Еми" в категорията актуални събития през 2008 г. за работата си по разследването на изчезването на американската тийнейджърка Натали Холоуей в Аруба през 2005 година.

Петер Де Врийс беше автор на множество публикации за подземния свят и разкрития за корумпирани полицаи. Той стана особено известен след отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен през 1983 година. Криминалният репортер разкри, че един от участниците в отвличането на бизнесмена се укрива в Парагвай. Журналистът е работил по над 500 престъпления, свързани с убийства. Продължава разследването на нидерландските служби по убийството на Врийс.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: