Отидете към основна версия

61 417 41

Ердоган обяви голяма новина, свързана с Черно море

  • турция-
  • черно море-
  • газ-
  • находка-
  • реджеп ердоган-
  • откритие-
  • газово находище

Прекратихме външната зависимост, каза турският президент

Снимка: Shutterstock

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до 2023 година Турция очаква да започне пълноценно производство на газ от находище в Черно море. Той направи такова изявление по време на церемонията по изгаряне на първия газ, произведен от пробен кладенец на шелфа на Черно море в провинция Сакария.

„Полагаме големи усилия, за да успеем да започнем първата фаза от разработването на черноморското газово находище до 2023 година. Техническите ни възможности в областта на сондажите ни позволиха да прекратим външната зависимост“, заяви турският президент.

Открито от Турция огромното офшорно газово находище с 320 милиарда кубически метра газ в Черно море е на стойност 80 милиарда долара при настоящите ценови тенденции, заяви преди година председателят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. По-рано турският президент Ердоган обяви най-голямата газова находка в историята на страната. Газът е открит на 2100 метра под морското дъно в находището Сакария, намиращо се около 170 километра от черноморския бряг.

Яшар Арслан, ръководителят на Асоциацията на компаниите за разпределение на природен газ в Турция, каза пред Анадолската агенция, че Турция ще може да задоволи 100% от своите битови нужди от газ в продължение на почти 25 години чрез собствени ресурси. Турция планира да изгради 200-километров тръбопровод от офшорното поле до брега, за да прехвърли газ към националната газова мрежа.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 85 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: