Отидете към основна версия

4 946 62

Враг на Лукашенко бе открит обесен в Киев

  • беларус-
  • украйна-
  • виталий шишов-
  • александър лукашенко-
  • обесен-
  • убийство-
  • активист

Убийците са опитали да маскират престъплението като самоубийство

Снимка: Instagram

Беларуски активист, опонент на властта в Минск, бе открит мъртъв в съседна Украйна, предадоха Би Би Си и агенция „Ройтерс”.

Виталий Шишов, който ръководеше базирана в Киев организация, която помага на беларуски дисиденти, бе обявен за изчезнал в понеделник. Той е бил открит обесен в парк в украинската столица Киев.

Полицията води разследване. Основната версия е, че врагът на Александър Лукашенко е бил убит, а след това убийците са опитали да маскират престъплението като самоубийство. Виталий Шишов е помагал на граждани, избягали от престъпния режим на Лукашенко.

Виталий Шишов е роден през 1995 г. в Беларус. Той е избягал в Украйна и създал неправителствената организация „Беларуски дом в Украйна". Тя се занимава с оказването на помощ на беларуски политически имигранти, избягали от родината си заради репресивните действия на диктатора Лукашенко. Украйна, Полша и особено Литва са станали предпочитани дестинации през последните години за беларуските граждани, които се опасяват за живота си и биват преследвани заради своите политически възгледи.

Организацията на Виталий Шишов е помагала на беларуски граждани да си намерят квартира и работа зад граница. Беларус има славата на последната диктатура в Европа заради репресивните действия на властта срещу гражданите. В страната имаше мащабни протести през последните месеци, при които бяха арестувани и бити мнозина. Единственото желание на протестиращите е да живеят в свободна държава. По-рано през тази година Беларус отвлече пътнически самолет, за да арестува активиста Роман Протасевич, дисидент и критик на режима на Лукашенко. На Олимпийските игри в Токио пък спринтьорката Кристина Цимановская напусна лагера на беларуския отбор и поиска убежище в Полша.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: