Отидете към основна версия

2 316 28

Беларуски активист бе открит обесен в киевски парк

  • беларус-
  • виталий шишов-
  • украйна-
  • александър лукашенко-
  • убийство-
  • репресии

Виталий Шишов така и не се завръща от сутрешния си крос - намерен е обесен в парк недалеч от дома му. Полицията е завела дело за предумишлено убийство.

Снимка: Instagram

Виталий Шишов, който е бил начело на намиращата се в Киев благотворителна организация "Беларуски дом в Украйна", чиято цел е да подпомага беларусите, избягали от родината си заради репресии, бе открит обесен в Киев - в парк, намиращ се недалеч от дома му. Сигнал в полицията подала неговата приятелка, след като той не се върнал от сутрешния си крос.

Полицията разследва версия за убийство

Полицията е завела дело за убийство с уточнението, че ще води разследването във всички посоки, включително за убийство, представено като самоубийство. Очаква се повече подробности за случая да станат известни след разпитите на свидетели, анализа на заснетото от видеокамерите в района и провеждането на експертизи и следствени експерименти. На местопрестъплението е намерен мобилният телефон на Шишов.

Украинската информационна агенция УНИАН съобщава, че киевската полиция се е обърнала към всички, познавали Виталий Шишов, с молбата да предоставят на следствието информация за последните седмици от живота му, за психоемоционалното му състояние и възможните получени заплахи.

Активистът е бил следен

По данни на беларуския правозащитен център "Весна" ("Пролет"), Шишов бил забелязал, че го следят. Негови познати пък споделят, че се е случвало към него и към неговата приятелката да се приближават непознати хора, които се опитвали да ги заговорят. "Беларуски дом в Украйна" оказва съдействие на избягалите в Украйна беларуси за наемането на жилище, с легализацията на документи и намирането на работа.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: