Отидете към основна версия

5 669 37

Топ военен: Продадохме бъдещето на Афганистан!

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани

Повечето британски войници напуснаха миналия месец, а талибаните превзеха пет града за три дни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изтеглянето на войски от Афганистан е стратегическа грешка, която рискува възраждането на тероризма, каза бивш висш британски генерал.

Генерал сър Ричард Барънс, който беше ръководител на Обединеното командване на Обединените сили на Обединеното кралство, каза пред Би Би Си, че Великобритания и западните съюзници са "продали бъдещето на Афганистан".

Повечето британски войници напуснаха миналия месец, а талибаните превзеха пет града за три дни.

Сраженията в Афганистан се засилиха през последните седмици, след като президентът Джо Байдън нареди изтеглянето на американските сили, последвани от съюзниците от НАТО.

Сър Ричард Барънс каза, че решението за изтеглянето "е продало бъдещето на Афганистан" и изпратило "наистина жалко послание" до съюзниците ни в Азия, Африка и Близкия изток.

"Ние ще рискуваме терористични образувания да се възстановят в Афганистан, за да навредят на Европа и на други места. Мисля, че това е много лош стратегически резултат.", обобщи британският топ военен.

Той дори прогнозира страната да се разцепи на две - под контрола на талибаните и на правителството. Това щяло да прерасне в продължителна гражданска война.

Две десетилетия след като бяха отстранени от властта от САЩ заради подкрепата им за Осама бин Ладен за атаките на 11 септември, талибанските бойци настъпват в цялата страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: