Отидете към основна версия

2 485 24

Шест държави призовават ЕС да не спира депортирането на мигранти обратно в Афганистан

  • афганистан-
  • бежанци-
  • мигранти

Европейската комисия съобщи, че е получила писмото на шестте държави и ще отговори в срок

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шест страни членки на ЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което предупреждават да не се спират депортациите на афганистанци, търсещи убежище в ЕС, въпреки големия напредък на талибаните в Афганистан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това, че райони в дадена страна не са безопасни, не означава, че всеки неин гражданин автоматично има право на закрила", каза в пост в Туитър Сами Махди, белгийският държавен секретар, отговарящ по въпросите на бежанците и миграцията. Той посочи Германия, Австрия, Нидерландия, Дания и Гърция като другите страни, подписали писмото до Европейската комисия.

Сами Махди смята, че трябва да остане възможността за депортирането на лица от Афганистан, на които е отказано убежище. "Афганистанците, за които след задълбочено и независимо проучване се установи, че не се нуждаят от убежище, не могат да останат в Белгия", заяви той.

Европейската комисия съобщи, че е получила писмото на шестте държави и ще отговори на време.

Талибаните активизираха кампанията си да разгромят законното правителство на Афганистан и да наложат отново строги ислямски закони, след като чуждите войски започнаха финалното си изтегляне от страната. Вчера талибаните успяха да превземат шеста провинциална столица в Афганистан.

Очаква се въпросът за кандидатите за убежище от Афганистан в ЕС да бъде обсъден на извънредно онлайн заседание на министрите на вътрешните работи на страните членки, което ще се проведе на 18 август. Заседанието бе свикано главно, за да бъде дискутирана вълната от нелегали мигранти, пресичащи границата между Беларус и Литва, която е членка на ЕС.

Полша и Латвия също се сблъскват на свой ред с растящ поток на мигранти от Беларус.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: