Отидете към основна версия

9 280 103

Афганистан: Новият Виетнам на американците?

  • афганистан-
  • сащ-
  • виетнам-
  • виетнамска война-
  • талибани-
  • американци-
  • джо байдън-
  • история-
  • хеликоптер

Американците отново евакуират своите граждани с хеликоптер от покрива на посолството

Снимка: Shutterstock

Докато САЩ евакуират служителите си от посолството в Кабул, Би Би Си направи сравнение с начина, по който американците напуснаха Виетнам в последния акт на войната там.

Това беше още една продължителна военна кампания на САЩ, която завърши с поражение и през 1975 година с падането на Сайгон (сега Хошимин). Последните американци и много южновиетнамци бяха евакуирани с хеликоптер от покрива на посолството на САЩ. Финансовият анализатор Тим Аш каза пред „Ройтерс”, че сравненията са логични. В момента американците именно по този начин евакуират своите дипломати от афганистанската столица Кабул, в която цари хаос и паника след настъплението на талибаните. Само за няколко дни талибанските бунтовници превзеха всички ключови градове на страната и от тази сутрин вече са и в Кабул.

Единственият начин за напускане на Афганистан е през летището в Кабул, тъй като талибаните вече контролират другите пътища за бягство. Ситуацията в Кабул в момента е ужасяваща. Жените и младите момичета се страхуват за живота си, а много местни граждани се молят на западните страни да им дадат визи, за да избягат от Афганистан. САЩ изпратиха военни, които да обезпечат сигурността на летището, докато служителите на дипломатическата мисия бъдат изтеглени от страната.

Само преди няколко часа талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни, съобщи афганистанският министър на вътрешните работи. Ръководството на талибаните заповяда на бойците да се въздържат от насилие в Кабул, да позволят безопасна евакуация на желаещите да напуснат столицата и да накарат жените да се укрият в защитени райони. Талибаните уверяват, че не планират да превземат Кабул със сила. "Ничий живот, собственост или достойнство няма да пострадат, а животът на гражданите на Кабул няма да бъде застрашен", заявиха бунтовниците, след като навлязоха в предградията на афганистанската столица.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: