Отидете към основна версия

3 611 13

Норвегия отнема правото на национална принадлежност на тайванци, пребиваващи в страната

  • тайван-
  • норвегия-
  • китай-
  • един китай-
  • националност-
  • национална принадлежност-
  • национална идентичност-
  • дело-
  • съд-
  • върховен съд-
  • европейския съд по правата на човека-
  • европейска конвенция по правата на човека

Тайванските граждани в Норвегия обвиняват страната в погазване на правата на човека

Кампанията за коригиране на националността на тайванците в Норвегия наскоро обяви, че планира да подаде нова жалба до Комисията по правата на човека към ООН, след като Европейският съд по правата на човека обяви делото за неправилното наименоване на тайванските граждани като „китайски граждани“ за невалидно.

В началото на месец май ръководителят на Кампанията и други лица подадоха жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Франция. Във възражението се посочва, че решението на норвежкото правителство да регистрира граждани на Тайван като китайски граждани в документи за пребиваване на територията на страната е нарушение на правото им на персонална идентичност, което според членовете на Кампанията е защитено в чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека.

През юли месец Европейския съд по правата на човека започна разглеждането на делото, а в края на месеца съдия Лорейн Шембри Орланд постанови, че не са налице никакви нарушения на правата и свободите, определени в Конвенцията или в протоколите към нея.

Ръководителят на кампанията и другите участници изразиха разочарованието си, като заявиха, че норвежките съдилища и Европейският съд по правата на човека не са им позволили да представят своите аргументи, нито са представили съществени мотиви за своите решения. Те също така обвиниха съдията, че разглежда делото им изцяло като политически въпрос, без да отчита правните фактори.

През месец юни 2010 г. тайванските граждани в Норвегия са посочили „Тайван“ в полето за отбелязване на националност в картите си за пребиваване. Въпреки това, след като тогавашният външен министър на европейската страна Йонас Гахр Стор потвърди в парламента, че Норвегия води политика на „един Китай“, националността на тайванците бе записана като „китайска“ от Норвежката дирекция по имиграцията (НДИ).

Кампанията се опита да реши този въпрос, като подаде жалба до НДИ през 2017 г. Исканията ѝ не бяха уважени и през ноември 2020 г. Кампанията заведе дело във Върховния съд на скандинавската държава.

Съдът обаче реши, че „обжалването не може да продължи“ без да бъдат дадени допълнителни обяснения. Той игнорира искането на членовете на Кампанията да се явят в съда и правото на справедливо изслушване. В резултат ръководителят реши да се обърне към Европейският съд по правата на човека и да съди Норвегия за нарушаване правата на човека.

„Нашата единствена надежда е, че правото ни да бъдем третирани и признати като граждани на Тайван може да бъде уважено от държавата ни на пребиваване, подобно на нашите тайвански сънародници, пребиваващи в много други европейски страни“.

Кампанията ще обяви своите бъдещи планове след дискусии с адвокати през септември.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини