Last news in Fakti

15 Август, 2021 14:08 3 599 13

Норвегия отнема правото на национална принадлежност на тайванци, пребиваващи в страната

  • тайван-
  • норвегия-
  • китай-
  • един китай-
  • националност-
  • национална принадлежност-
  • национална идентичност-
  • дело-
  • съд-
  • върховен съд-
  • европейския съд по правата на човека-
  • европейска конвенция по правата на човека

Тайванските граждани в Норвегия обвиняват страната в погазване на правата на човека

Кампанията за коригиране на националността на тайванците в Норвегия наскоро обяви, че планира да подаде нова жалба до Комисията по правата на човека към ООН, след като Европейският съд по правата на човека обяви делото за неправилното наименоване на тайванските граждани като „китайски граждани“ за невалидно.

В началото на месец май ръководителят на Кампанията и други лица подадоха жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Франция. Във възражението се посочва, че решението на норвежкото правителство да регистрира граждани на Тайван като китайски граждани в документи за пребиваване на територията на страната е нарушение на правото им на персонална идентичност, което според членовете на Кампанията е защитено в чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека.

През юли месец Европейския съд по правата на човека започна разглеждането на делото, а в края на месеца съдия Лорейн Шембри Орланд постанови, че не са налице никакви нарушения на правата и свободите, определени в Конвенцията или в протоколите към нея.

Ръководителят на кампанията и другите участници изразиха разочарованието си, като заявиха, че норвежките съдилища и Европейският съд по правата на човека не са им позволили да представят своите аргументи, нито са представили съществени мотиви за своите решения. Те също така обвиниха съдията, че разглежда делото им изцяло като политически въпрос, без да отчита правните фактори.

През месец юни 2010 г. тайванските граждани в Норвегия са посочили „Тайван“ в полето за отбелязване на националност в картите си за пребиваване. Въпреки това, след като тогавашният външен министър на европейската страна Йонас Гахр Стор потвърди в парламента, че Норвегия води политика на „един Китай“, националността на тайванците бе записана като „китайска“ от Норвежката дирекция по имиграцията (НДИ).

Кампанията се опита да реши този въпрос, като подаде жалба до НДИ през 2017 г. Исканията ѝ не бяха уважени и през ноември 2020 г. Кампанията заведе дело във Върховния съд на скандинавската държава.

Съдът обаче реши, че „обжалването не може да продължи“ без да бъдат дадени допълнителни обяснения. Той игнорира искането на членовете на Кампанията да се явят в съда и правото на справедливо изслушване. В резултат ръководителят реши да се обърне към Европейският съд по правата на човека и да съди Норвегия за нарушаване правата на човека.

„Нашата единствена надежда е, че правото ни да бъдем третирани и признати като граждани на Тайван може да бъде уважено от държавата ни на пребиваване, подобно на нашите тайвански сънародници, пребиваващи в много други европейски страни“.

Кампанията ще обяви своите бъдещи планове след дискусии с адвокати през септември.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глупави европейци

    22 7 Отговор
    Аз казах ли преди че тайванци няма и няма Тайван това са китайци които са избягали след като комунистите превземат Китай глупави хора сте вие подкрепяйте ги още тези сепаратисти от Китайско Тайпе

    Коментиран от #6, #9, #12

  • 2 Госあ

    24 2 Отговор
    евро-гейския съд какво ще каже на Норвегия ? Браво на норвежците, Китай е с тях, а това не е малко, А ?
  • 3 Деди Ви Бай Дън

    12 2 Отговор
    Май ще шамаря норвежци. Те къде си мислят че се намират? Ще ми се слагат на Чайната.

    Коментиран от #5

  • 4 Перо

    25 1 Отговор
    Е,какви са,че не са китайци тайванците? Това ми прилича малко на северно-македонците,които на 1.08.1945 г.са преспали като българи и на 02.08.45 г. се събудили македонци.
  • 5 Госあ

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Деди Ви Бай Дън":

    Да ти кажа, май на норвежците, краварите не представляват абсолютно никакъв интерес. Какво могат да им предложат? Нефт? Ми те си имат. Капитализъм? Хахахаха хахахаха Китай може да предложи технологии.

    Коментиран от #10

  • 6 Всичко е вярно

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "глупави европейци":

    Само че не са избягали Те са си живели там и преди
  • 7 Госあ

    11 3 Отговор
    Швеция е в отлични отношения с Китай и в цветуща икономика. Норвегия също. Италия официално се включи в инициативата "Пътят на коприната ". Единственото спасение за италианската икономика, която пострада много тежко от европейския съюз е още по тясно и пряко сътрудничество с Китай.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Деди Ви Бай Дън

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Китай ще предложи технологии. ХАХХАХХАХАХХАХА
    САЩ и Европа им направиха икономика чрез евтината работна ръка.
    Повечето технологии в Китай, са с произход: САЩ, Европа, Япония, Южна Корея.
    Явно хал хабер си нямаш, за да говориш такива глупости.

    Коментиран от #13

  • 11 Иван

    4 0 Отговор
    Еврео-масонския сатанински боклук в Евро-еврео-гейския Мешиев съд признава ли правата на човека на абхазците?
  • 12 Знаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "глупави европейци":

    В китай има над 30 народности. Та, като кажеш "китайски народ' внимавай, не е точно. Все едно да кажеш съветски народ или европейски народ.

    Писано е: "траките са най-големият народ след индийците"
    И сега е същото -- словените са най-големия народ след индусите.
    Тези, които в древността гърците наричаха траки, са същите, които сетне нарича словени ( от слово, а не славяни). Никой човек със здрав разум не вярва на капацитетите твърдящи , че траките, най-големия народ след индусите, изчезнали.
    Поне българите сме си тука. Един кръсоносец, през 11-12 век пише: " Минахме през земите на българите, които в по стари вемена наричаха траки."

    Вярно е че от време на време стават изпарения на народи. Например, в преброяванията в македония от немци, англичани, руснаци, французи през 19 и началото на 20 век в македония живееха към 1,5 милиона българи и нито един македонец. Данни има дори в Енциклопедия Британика. След Първата Световна, Югославия с тартор Сърбия правят преброяване в македония. и .. о, чудо на чудесата. милион и половина българи се изпариха и на тяхно място изброиха толкова македонци..,
  • 13 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Деди Ви Бай Дън":

    Бате, живей си в илюзорния свят и не ме занимавай. Да, ще предложат технологии, както винаги са го правили. Дори при криво разбрания социализъм на простолюдието при Мао. Ако искаш да кажеш, че технологиите на сащ са на европейци, японци,китайци и индийци, те разбирам.