Отидете към основна версия

2 724 40

Гутериш зове Съвета за сигурност на ООН да потисне терористична заплаха в Афганистан

  • антониу гутериш-
  • оон-
  • афганистан

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност, че няма смисъл в паниката, както и че са избегнати мащабни кръвопролития сред цивилните

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът за сигурност на ООН проведе открито заседание за Афганистан.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Съвета за сигурност да „използва всички инструменти, които има на разположение, за да потисне световната терористична заплаха в Афганистан“ и да гарантира, че основните човешки права ще бъдат уважавани.

Посланикът на Афганистан в ООН Гулам Исакай заяви пред Съвета за сигурност, че говори от името на милиони хора „чиято съдба виси на косъм“, включително жени и момичета, които „са на прага да загубят свободата си да ходят на училище, да работят и да участват в политически, икономически и социален живот в страната“.

Исакай призова Съвета и ООН да не признават администрация, взела властта със сила или правителство, което не е отворено към всички. Той призова за незабавно създаване на отворено преходно правителство.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност, че „няма смисъл в паниката“, както и че са избегнати мащабни кръвопролития сред цивилните. Той също така беше категоричен, че Москва ще поддържа връзка с талибаните, независимо от постоянно променящата се ситуация.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини