Last news in Fakti

17 Август, 2021 11:38 6 851 35

Димитър Къцарков за ФАКТИ: Подценяването на талибаните беше само един от грешните ходове за САЩ

  • димитър къцарков-
  • хебраист-
  • афганистан-
  • талибани-
  • талибаните-
  • сащ

"Изтеглянето от Афганистан бележи срамна страница в историята на външната политика на САЩ", отбеляза хебраистът

Димитър Къцарков за ФАКТИ: Подценяването на талибаните беше само един от грешните ходове за САЩ - 1
Димитър Къцарков, кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Овладяването на Афганистан от талибаните буди сериозно притеснение у цивилизования свят. След изтеглянето на САЩ от афганистанска територия, тя бе подчинена под талибански контрол за броени дни - нещо, което буди много въпроси. Но за да не разсъждаваме без да сме експерти по такива големи теми от Близкия Изток, от ФАКТИ се свързахме с Димитър Къцарков. Кой е той и интервюто ни с него, можете да прочете в следващите редове:

Димитър Къцарков e хебраист и магистър по международно право от СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в университета в Хайфа, Израел, по Международна сигурност, а също и в Йерусалим, Израел, в програмата им по политически науки със специализация по арабски език. Работил е в посолството на Израел в България, Министерство на външните работи, в Израелския център за наука и култура в България и във фондация „Orient Occident” по програма на Съвета за човешки права на ООН в Рабат. В момента е докторант към университета в Лайден, Нидерландия, в програмата им по изучаване на съвременния Близък Изток, и работи като търговски представител и бизнес консултант в региона на Близкия Изток и Африка за фирма в сферата на киберсигурността.

- Г-н Къцарков, с оглед триумфа на талибаните в цял Афганистан, можем ли да приемем за валидна хипотезата, че САЩ и НАТО са претърпели сериозен провал с мисията си в тази страна?

- Спорно е да се каже. Ако трябва да бъдем честни, преди 20 години САЩ нахлуха в Афганистан с няколко основни задачи и те бяха: да се разбие Ал-Кайда и да се свали от власт режима на талибаните, които ги подкрепяха, както и да се ликвидира виновникът за най-голямата трагедия в историята на САЩ, а именно лидерът на Ал-Кайда – Осама Бин Ладен. Много от целите на американците към днешна дата са изпълнени. Бин Ладен беше ликвидиран в скривалището си в Пакистан, Ал-Кайда бяха разбити на много места по света, където имаха силно присъствие, и де факто се бяха превърнали в маргинална групировка, която избледня на фона на Ислямска Държава, Боко Харам и други подобни. Разбира се, подобно нещо се смяташе и за лидерите на талибаните, които допреди една година едва ли не се криеха по пещери и чукари, но тяхното движение си остана културен ислямски феномен и фактор за народа на Афганистан - нещо, за което всеки голям играч в региона имаше едно на ум.

- Ако все пак можем да говорим за сериозен неуспех, то кой от американската страна го пося според Вас, тъй като за никого не е тайна, че САЩ бе двигателят на мисията в Афганистан?

- Виновникът не е един. Подценяването на талибаните беше само един от грешните ходове за САЩ. Планираното оттегляне, което стратегически беше заченато още във втория мандат на президента Обама, намери своето волеизявление при администрацията на Доналд Тръмп и се финализира при кабинета на Байдън, вървеше по план, включително и с увереността, която много хора в Пентагона имаха относно обучението и екипировката на афганската армия и мотивацията им да поддържат сигурността в страната. Само няколко самотни анализаторски гласа споделяха опасенията, че талибаните са имали предостатъчно време да се мобилизират от преговорите в Доха, започнали през септември 2019 г. и продължили до юли тази година, когато ген. Остин Милър и по-голямата част от високопоставените пълководци на САЩ напуснаха Афганистан. Оттам насетне последва една светкавична кампания, която беше наречена от анализатори по международна сигурност – талибански блицкрийг.

- Как си обяснявате факта, че на талибаните не бе оказана никаква съпротива от страна на афганистанската армия?

- Допреди половин година изглежда САЩ са подценили колко са мощни подземните структури на талибаните. Тръмп сгреши с постепенното изтегляне, защото талибаните успяха да се мобилизират и да активизират съмишлениците си! Отделно светкавичната офанзива, която успяха да организират само за 10 дни хвана неподготвена афганистанската армия. Настрани от това, много от войниците, подвластни на международно признатото правителство, водено от президента Ашраф Гани, дезертираха или се предаваха, позволявайки американска военни техника да се окаже в талибански ръце. Страхът да влезеш в битка с талибаните е може би водещият фактор, който даде този бърз резултат. Много голяма част от редовната армия на Афганистан са били деца, когато в средата на 90-те години на миналия век водените от Мохамед Омар талибани вземат властта и превръщат страната в ислямско емирство с изключително строги закони спрямо жените и с брутална саморазправа с всички опозиционни сили. Страхът от вендета е и този, който накара хиляди хора да преследват по пистите на летището в Кабул напускащите американски самолети.

- Никак не съм привърженик на конспиративните теории, но този развой на събитията е алогичен на база мощта на САЩ, плюс цялото НАТО семейство. Може ли да се разсъждава в посока на това този развой да е търсен от Запада, или поне част от него?

- Този въпрос е по-скоро спекулативен за мен. Ретроспективно погледнато развитието на конфликта в Афганистан претърпя сериозни промени през последните няколко години. Това беше продиктувано от активизирането на външната политика на САЩ по време на кабинета на Тръмп в посока на конкретни действия към изтеглянето на САЩ от Афганистан. Не е тайна, че през последните години стана ясно колко финансови и технологични средства редица американски администрации са налели във военни кампании, изграждането на афганистанската армия и институции, както и в редица инфраструктурни проекти на територията на Афганистан. Числото на тези загубени долари отдавна надвиши американското фиаско във Виетнам. Всъщност паралелът между Виетнам и Афганистан стана все по-натрапчив в последните дни, особено след кадрите с хеликоптера, който отвеждаше извън страната служителите на американското посолство в Кабул. Провалът на Байдън се потвърждава и от факта, че преди около един месец американският президент убеждаваше, че Кабул няма да е вторият Сайгон и че унизителни кадри на американска евакуация няма да има. Уви, това неизпълнено обещание ще остави дълбок отпечатък върху наследството му по отношение на неговата външна политика. Оттук нататък американците отварят една Кутия на Пандора, която трудно биха затворили.

- Като човек, който изкъсо наблюдава Близкия Изток, забелязвате ли някаква реакция от големите фактори в този регион - например Израел и Иран?

- Афганистан е казус, от който Израел се стреми да страни, но няма да е лошо да обърнем внимание и на стратегическите ходове на другите регионални играчи в Близкия Изток и Средна Азия. Руската федерация извърши през последните дни безпрецедентни военни маневри със своите съюзници от Узбекистан и Таджикистан, съседи на Афганистан, като със сигурност целта е да се създаде защитен вал и да се изтласкат талибаните от северните зони на Афганистан – например от Мазар-е Шариф, както и от Херат, и да се търси обединение и изработване на общ фронт в Банширската долина със старите сили около покойния лидер на етническите таджики в Афганистан - Ахмед Шах Масуд, и с негласния лидер на узбекското малцинство в страната - Абдул Рашид Достум.

Тук е редно да се отбележи, че при талибаните е силно застъпен етническият ринцип на разделение. Над 75% от тях са етнически паштуни и това дава ясен отговор на въпроса защо в началото на този „талибански блицкрийг“ първата вълна от бежанци към съседните страни беше от най-застрашените групи, а именно киргизи, тюркмени, таджици и узбеци. Това беше и причината президентът на Таджикистан - Емомали Рахмон, да не признае управлението на талибаните и да посочи като причина за това сериозното притеснение за етническа саморазправа. Разбира се, в редиците на талибаните има етнически представители на всички малцинства в страната, но доминацията в движението винаги е принадлежала на паштуните.

На другия полюс застава другата местна супер сила, а именно Китай, който почти веднага легитимира управлението на талибаните. Това е логично поради желанието на Китай да запази транспортните коридори към Иран, които са важни за „Новия копринен път“. От друга страна повечето сунитски ислямски държави в региона много обичат китайските пари, стига за пред собственото им население да не излезе така, че неглижират въпроса за уйгурите в Китай. Особено неприятно този въпрос седи пред хора, които строят халифати и емирства в XXI век и желаят да се изживяват като някакви обединители или примери за Ислямския свят. Оставя горчив и лицемерен привкус. Но при липсата на други съюзници талибаните ще се сработят повече от добре с Китай. Позицията на Европейския съюз, разбира се, на този етап е обвързана с тази на НАТО, а отделни държави, като Франция и Нидерландия, вече координират и прибират всички свои дипломатически представители от страната.

От идващата със сигурност нова бежанска вълна най-много ще бъде засегнат ЕС и тук за пореден път съюзът ще е изправен пред огромни вътрешни дебати относно как да се процедира с търсещите убежище бежанци и за ролята на агенции като „Фронтекс“ по въпроса. Изключителна активност по кризата в Афганистан обаче демонстрират други две натовски сили и това са именно Великобритания и Турция. Борис Джонсън изпрати допълнително войски и се ангажира с хуманитарна помощ, докато героичната проява на посланика на Лондон в Кабул - да не си тръгне, докато последният служител и съюзник на неговото посолство не бъде изтеглен, бе достойна за адмирации. През годините, още от времената на Тони Блеър, Великобритания беше най-солидният съюзник на САЩ в конфликта в Афганистан и също до последно държаха корпус от войници там. В този смисъл активността им не е учудваща.

Ердоган от друга страна отново проявява умението си да напипва вакууми, в които да се опитва да прожектира някакво регионално влияние. Такова има, но то е по-силно в съседен Пакистан, където турска военна техника подсилва местната армия. Самият Ердоган, в желанието си да бъде медиатор в евентуални преговори за разпределянето на властта в Афганистан с талибаните, много бързо разбра, че това ще е поредното кално блато, в което ще нагази и затова даде заден на дипломатическата си и военна инициатива.

Съседите на Афганистан - Иран и Пакистан, от своя страна са свикнали вече с бежанските вълни, така че не може да се очаква промяна за тях. Освен, разбира се, от големината на бежанския натиск. Но и в двата случая Иран и Пакистан се оказват места, в които повечето афгански бежанци търсят временно застояване или просто транзит. Всъщност последният сериозен играч в региона е най-изправен на тръни. Става въпрос за Индия, която вижда идването на талибаните на власт като пробойна в опитите ѝ да оказва влияние в Афганистан, и по-конкретно да запази страната като буферна зона между нея, Китай и Русия. Всъщност талибаните отправиха най-сериозното си предупреждение да не се намесват в ситуацията именно към Делхи. И засега премиерът на Индия Моди се вслушва.

- Каква прогноза бихте направили за предстоящото в Афганистан - и като събития вътре в него, и като реакция отвън?

- Прогнозата ми е насочена към това, че предстоят любопитни времена за афганистанския народ. Любопитни, защото според някои анализатори талибаните са готови да покажат едно ново лице на света, а именно такова, което зачита основните човешки права и им гарантира суверенитет и независимост в лицето на международната общност. Дали Западът ще им се довери и дали мулла Бардари ще се окаже онзи разумен преговарящ, който описваха първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Майк Помпео, тепърва ще се види. Все пак не трябва да се забравя, че някъде в сянката на Бардари неизбежно се спотайва и лидерът на Ал-Кайда - Айман Ал-Зауахири, за когото от години се спекулира, че е намерил убежище в някоя от стотиците пещери в Афганистан. Дали Талибаните отново ще станат проводник за Ал-Кайда предстои да видим. Едно е сигурно обаче, и то е, че Западът трябва да окаже сериозен международен натиск върху талибаните да спазват поетите в Доха ангажименти относно човешките права на собственото си население. Изтеглянето от Афганистан бележи срамна страница в историята на външната политика на САЩ. На ръба сме 20 години след 11 септември 2001 г. Афганистан да се върне към ситуацията отпреди американската инвазия и талибаните да се върнат на власт, заедно с Ал-Кайда в сянката им.

В залите на Капитолия във Вашингтон позаспалите републиканци вече атакуват провала на Байдън. Ще му се припомня, че преди време, подобно на сега, масираното изтегляне на военни от Ирак, предприето от Барак Обама, всъщност роди чудовището ДАЕШ! Изтеглянето сега на Джо Байдън от тази прокълната земя какво ли ново чудовище ще роди? Предстои ни да видим!

- В България представители на институции и партии вчера се събраха на Консултативен съвет за национална сигурност заради афганистанските събития и притесненията от силна мигрантска вълна. Къде сме ние в цялата тази работа?

- В цялата тази каша, разбира се, не трябва да забравяме и мястото на България като естествен сухоземен вход за идващите бежанци към страните от Европейския съюз. Властите в Анкара още от неделя бият сирените относно струпването на хора на турско-иранската граница. Това неизбежно води до факта, че в навечерието на четвърта Ковид вълна, съчетана с вълна от бежанци, нашата страна няма ефективно работещо правителство. Проведеният вчера КСНС препотвърди и тревожната тенденция, че в момента никоя от партиите няма да загърби личния си интерес в лицето на задаващата се криза. Дано анализът ми се окаже грешен, но без работещо правителство, ясна стратегическа концепция относно мигрантския проблем и актуализиран бюджет, идващата есен се очертава да е тежка за всички ни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Блестящо

    10 30 Отговор
    Блестящ ход на Америка срещу Иран, Китай и Путин.
  • 2 ТаУмВзе

    14 3 Отговор
    Ционисти бейби! Всичко е вярно нали. Бухахахха
  • 3 pbdan

    30 2 Отговор
    Тези непобедими от великите сили афганистанци за месец се предадоха на 50 хил. талибани. Много ми мирише на тайно споразумение между правителството и талибаните: - Вие оставете глупавите американци да ви доставят много оръжие, а ние ще симулираме война, ще ви оставим да се предадете и ще вземем оръжието. При условие, че първо Великобритания после CCCР и САЩ не са успели за десетки години да ги победят, това означава, че просто народът(40млн.) ги желае и минава на тяхна страна. От кого ще бягат сега и защо да ги приемаме като бежанци щом се оставиха на 50 хил. талибани?
  • 4 стоян георгиев

    11 1 Отговор
    не трябваше да се изтеглят.запада не губеше хора в афганистан,а парите дето се даваха така или иначе ще се дават през военните бюджети ,но другаде.сега талибаните ще въстановят изцяло подривната си деиност ище се наложи повторна инвазия отново с много цивилни жертви и разрушения.тва е единствената сделка на тръмп ,която баидън прие и тя се оказа също грешна.

    Коментиран от #7

  • 5 pbdan

    31 1 Отговор
    И още нещо: Защо всички бежанци са млади мъже? Къде в историята го има това? Бягат жени, деца, старци.А и талибаните казаха, че войната приключи. Щом народът е избрал талибаните, нека си живеят така.
  • 6 На кратко

    19 0 Отговор
    Американците изобщо не са разбрали афганистанското мислене, щом страната падна преди да си тръгнат съвсем.

    Коментиран от #10

  • 7 Дечица

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    няма ли с какво да си играете, че драскате тука? Само британците дадоха 485 жертви.

    Коментиран от #26

  • 8 -----

    10 6 Отговор
    Американската сатанинска пасмина ще бъде прогонена от целия свят.
  • 9 Васил

    11 4 Отговор
    Докато използват религията и Корана за управление на народа няма да се оправят
  • 10 стоян георгиев

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "На кратко":

    или има сделка с талибаните след като се видя че подкрепяните от запада са гола вода.
  • 11 Мисля си

    13 3 Отговор
    Отгде ги намирате тези експерти и познавачи бе? Толкова голяма мешавица между желано и действително, истина и лъжа, отдавна не бях чел! Ако експерти като този и мненията им са на почит, Бог да пази Америка!
  • 12 Търновец

    17 4 Отговор
    Збигнев Бжежински – много влиятелен Американски политик и бивш съветник на Картър - беше приятел на Осама бин Ладен; Израел - законност и човешки права – пародия. Кога Израел ще позволи контрол над ядените си арсенали???
  • 13 Чичо Митко

    18 1 Отговор
    Сделка с талибаните ще има, да...само че, от другата страна ще са Русия, Китай и Иран. Може и Турция да се включи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 edi

    18 0 Отговор
    щом 300 хилядна армия не желае да се бие за своята страна излишно е да се говори ,че искат да останат във тази страна.

    Коментиран от #24

  • 16 плюс минус

    17 1 Отговор
    То и Виетнам им беше грешен ход, ама ха де!
    Та за САЩ.
    Те са коктейл от англичани, италианци, евреи, китайци, японци, тъмнокожи, бели, жълти......и всички от не знам колко нации и народности.
    Та този коктейл понякога вместо да е с добър вкус, нагарча и понамирисва.
  • 17 Гост

    11 1 Отговор
    Там грешни ходове няма. Всичко е планирано. Б0далите разбират късно, че ще рефлектира върху тях.
  • 18 бай бай

    7 9 Отговор
    Що чакате само Америка да ви осигурява мир Време е Руснаците да ги сменят и без това са голямата работа
  • 19 Търновец

    14 1 Отговор
    Най-голямото нефтено поле на Ирак – “Курна” беше лицензирано от Садам Нусейн на Руска нефтена фирма за 40 милиарда долара. Назначенoто лично от George Bush Временно правителство на Ирак отмени всички нефтени лицензии на Руски Китйски и Френски фирми и след това дойдоха еврейски нефтени фирми от USA – UK. Войната в Ирак – военно престъпление c okoло един милиoн убити. В Либия България имаше лиценз за нефтено поле – даде ни го Кадафи! Кой ни го взе?? В Ирак ние продавахме стоки и уcлуги, които никой друг не исkаше. – a ceга?? Садам Нусейн назначи за външен министър на Ирак Тарик Азис – Христиаин Католик и приятел на България. В Изрaел има ли Християнин министър?
  • 20 СТРАНДЖАТА

    7 1 Отговор
    Афганистанците трябва да са пример занас!
  • 21 Стефан

    15 0 Отговор
    Кажете му на този да си скъса дипломата по международно право и да си намери работа от която разбира, ако си мисли че САЩ не са знаели какво ще последва много се лъжете, истинската причина да са там НЕ Е че защитават свободите и правата на едни изостанали хора, а маковите полета и оръжейните доставки, те си измислят повод и почват война някъде по света , но не и на американска земя, така че дали ще убият Бин Ладен - ако е мъртъв или не е без значение, за 20 години превъртяха милиарди долари, мигар едно време нападнаха Ирак заради терора на Садам Хюсейн, или за най чистия нефт в област Киркук, войната в Виетнам за какво беше за свобда и демокрация ли, или за да може оръжейните фирми да направят обороти от милиарди, няма грешка г-н анализаторе, в политиката НЯМА СЛУЧАЙНИ НЕЩА.
  • 22 Пеко Таков

    4 7 Отговор
    Рано или късно,но някой пак ще се наложи да влиза с войски в Афганистан.Неизбежно е.И съм сигурен,че това ще е Русия в коалиция с Таджикистан,Узбекистан и вероятно Киргизстан.Независимо,че руснаците 20 години квичаха американците да се изтеглят,сега разбират,че топката е в тяхното поле.Талибаните няма да се ограничат само с Афганистан.Когато през 90-те бяха на власт,цяла Средна Азия беше развъдник на ислямски фундаменталисти.
  • 23 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    7 0 Отговор
    Грешката САЩ я направиха преди 20 годими. САЩ не трябваше да нападат с армия Афганистан. И да се бъркат на афганстанците, във вътрешните работи и какво да правят в държавата си. САЩ нападнаха Талибаните. Сега се вижда, че след 20 години талибаните, въобще не са победени. Все пак да не забравяме, че всички атентатори от 11 септември, са араби, а не афганистанци. И са били приети от САЩ с отворени обятия и са били обучавани от американци как да управляват самолет.
  • 24 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "edi":

    Грешиш, страна упралявана отвън от Вашингтон, не е тяхната страна. Тази 300 000 армия, не служила на народа на Афганистан. А на върхушката във Вашингтон. Когал ли американският народ ще помете алчаната върхушка във Вашингтон. и кога ли руският народ ще помете алчната върхъшка в Москва. И кога ли европейските народи ще пометат алчните върхушки в Брюсел и Париж.
  • 25 Изгори за да СВЕТИШ !

    4 1 Отговор
    ХАМЕРИТЕ се провалят навсякъде ! Както се казва най-умеят Джам да ти Строшат или Керемидите да ти съборят ! Дето стъпят Пишман стават ! Трева не никне ! Но у нас е друг " КОМПОТ " ! Ние сме на дългосрочна переспектива с тях ! Аха ! Тъй ве ! Що , ней ли тъй ?!
  • 26 Офф

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дечица":

    И кому ура търсят британците (и американците там)???
  • 27 100perа

    3 2 Отговор
    Както е казал Великият шоп, най-мразимда ме лажат...
    Вторият мандат на Обама? Нима?!
    На 1 декември 2009 г. Обама заяви (цитирам): "На карта е паставена нашата безопасност. За това, аз заповядах в Афганистан да бъдат изпратени още 30 000 наши войници. Новата политика е призвана да доведе тази война до успешното й завършване. След 18 месеца, войниците ще се върнат у дома." (край на цитата).
    Тези 18 месеца се превърнаха в още 11.5 години.

    Победата е налице. И е пълна. Изтеглянето е в пълен ред.

    Гледах свидеозаписите на падащите от транспортен самолет афганистанци (в отчаянието и глупостта си решили, че като се качат на створките на колесниците и той ще спре и ще ги качат.). Зловеща случайност - бордовият номер на този транспортен самолет на ВВС на САЩ беше 11 09. И самолетът, както и тази дата ще останат в историята.

    Организацията на евакуацията е направо желязна. От летището на Кабул за Ташкент е излетял транспортен самолет на Бундесвера тип А 400М. Може да нотвари над 100 - 200 човека. На борда му е имало 7 (седем).

    И най-гадното: В украински медии се съобщава, че база на САЩ в района на Кабул са изоставени около 40 военнослужещи. Украинци, румънци, грузинци и БЪЛГАРИ. Американците се изтеглили без да ги уведомят. Дошли талибаните и май са ги разоръжили и са поставили охрана... Материалът е "Об эвакуации даже не слышали": из Кабула пытаются выехать 12 украинцев" на 24tv ua от вчера 16 август...
    Толкова.
  • 28 Енчев

    2 2 Отговор
    Бългaрия зaхвърли OТAN-нaeмницитe cи, в Aфгaниcтaн!
    Бягcтвoтo нa aмeрикaнcкитe ОTАN-милитaриcти oт Aфгaниcтaн, нe e грeшкa, a ужaceн пoзoр!
    Aфгaниcтaн e Виeтнaмcкият cиндрoм нa CAЩ, в 2021 г.
    Oбщo 12 Киeвcки Нaциcтa и три дузини OТAН-нaeмни; Грузинци, Румънци и Бългaри, ca зaбрaвeнo-зaхвърлeни в тeрoриcтичecкaтa OТAН-бaзa, в Кaбул!
    A нaшeтo вoeннo бeз aрмия, миниcтeрcкo мундирчe, cи нямa, и хaбeр oт тoвa!?
    Нeкa Aллaх дa блaгocлoви, мaриoнeтнитe OТAН-нaeмници!
    "Глacът нa БЪЛГAРИЯ"
  • 29 Всичко

    1 0 Отговор
    Е, пунта Мара ! Като как америте, да не са назначили наследиците си?
  • 30 usa22

    0 0 Отговор
    Тоя пък кой е че лее акъл?
  • 31 Енчев

    1 0 Отговор
    Бягството на ОТАН-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багран под Кабул, бе забравен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАН-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
  • 32 3333

    1 0 Отговор
    Какво подценяване бе момче? Самите афганистанци са долно продажно племе. След като запада спря парите към тях и те доброволно без нито една жертва дават властта на талибаните. Въпреки трильоните долари инвестирани в армията им всичко се дава на талибаните. Байдън го каза най добре няма да водя война за народ, който не иска да воюва. Те ако са толкова зле ще вземат автоматите и ще си решат въпросите..............
    ..
  • 33 Енчев

    0 0 Отговор
    "Mаrg bаr Аmrikо" "مرگ بر آمريكا"
    OТANцитe , кoитo бягaхa пaничecки oт Кaбул, взeхa "нaй-cкъпoтo" - бирaтa и уиcкитo, и зaбрaвихa мaриoнeтнитe cи кoлeги oт Укрaйнa, Грузия, Бългaрия, Румъния, Индия, и БритДaуния.
    Бягcтвoтo нa OТAN-милитaриcтитe oт oт Aфгaниcтaн, бe тoлкoвa пaничecки-пoзoрнo, чe ocвeн цялaтa вoeннa тeхникa, нa бaзaтa-Бaгран пoд Кaбул, бe изocтaвeн и, цeлият чуждecтрaннeн лeгиoн, нaeмницитe oт;
    Укрaйнa, Грузия, Бългaрия, Румъния, Индия, и БритДaуния.
    Oбщo oкoлo 400, OТAN-кoнтрaкт, мaриoнeтникa.
    Тaлибaнитe, вce oщe нe прoявявaт aгрecия към тях, нo ca cмeнили oхрaнaтa нa бaзaтa, и ca рaзпoрeдили, прeдaвaнe нa oръжиятa .
    Eдинcтвeнитe 2 пocoлcтвa, функциoнирaщи в Кaбул, брaтcкoтo-Руcкo и Китaйcкo, кaзвaт, чe щe пoмoгнaт, нo кaк, вce oщe нeизвecтнo.
    "Глacът нa, Н€cувeрeннa-БЪЛГAРИЯ"
  • 34 не може да бъде

    1 0 Отговор
    А също така изключително грешен ход е това да искаш специализант от Израел и Холандия/Нидерландия /ужасна комбинация!/да обяснява какво става в Близкия изток и в мюсюлманския свят!Това е все едно крокодил да коментира проблемите на антилопите -гну!
  • 35 133

    0 0 Отговор
    Не че нещо ама на този агент само като му гледам биографията брутално се набива на очи...Мосад...така че айде нема нужда....