Отидете към основна версия

7 566 43

Турция вдига стена на границата

  • афганистан-
  • турция-
  • стена-
  • граница-
  • иран

Стената ще бъде с дължина от 300 километра

Снимка: Shutterstock

На източната граница на Турция се издига стена, която трябва да сдържа вълната от афганистански бежанци след идването на талибаните на власт, пише френският вестник Le Parisien. Държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган призова Пакистан да положи усилия за осигуряване на мир и стабилност в Афганистан, за да не провокира нова миграционна вълна.

Докато гражданите на Афганистан по всякакъв начин се опитват да напуснат страната, Турция иска да се затвори за тях с помощта на оградата, която издига на границата с Иран. Засега стената достига пет километра дължина, висока е три метра. Предвидено е общата ѝ дължина да бъде 295 километра, като бъде подсилена с бодлива тел и окопи, предаде агенция "Фокус".

„Турция е изправена пред нарастваща вълна от афганистански мигранти, идващи през територията на Иран. Ще продължим усилията си да върнем стабилността в региона, започвайки от Афганистан“, цитира изданието думите на Ердоган.

За да се постигне тази „стабилност“, Ердоган моли Исламабад за помощ. „Пакистан носи жизненоважна отговорност да донесе мир и стабилност в Афганистан, където наскоро ескалираха конфликтите. Само по този начин можем да премахнем опасенията, че нарастващата нестабилност ще предизвика нова вълна на миграция от Афганистан“. Турция вече е дом на 3,7 милиона сирийци, избягали от войната в родината си. Сега очите на правителството в Анкара са насочени към източната граница.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: