Отидете към основна версия

2 297 26

Байдън: Нямаше как да се разминем с хаоса в Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • талибани-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • оръжия-
  • хаос

Не мисля, че имаше начин да се разминем с хаоса, заяви президентът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Невъзможно беше изтеглянето на американски войски от Афганистан без някаква форма на хаос. Това заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън, предаде БНР.

„Не мисля, че това беше провал - беше прост избор! Нека го кажа така: когато има правителството в Афганистан, но лидерът му се качи на самолет, за да отлети към друга държава, което доведе до сериозен срив на афганистанските войски, 300 000 от които бяхме обучили, и когато те просто оставят оборудването си и избягат - това се случва! Не мисля, че имаше начин да се разминем с хаоса. Или поне аз не знам как“, каза в интервю за Ей Би Си нюз американският държавен глава.

Байдън обяви и готовност да остави американските военни сили в Кабул и след 31 август, ако дотогава не бъдат евакуирани всички американски граждани от страната. „Американците трябва да разберат, че ще се опитаме да го направим преди 31 август. Но ако останат граждани на Съединените щати, то ние ще останем, за да ги измъкнем до един“.

Бившият държавен глава на Съединените щати Доналд Тръмп вярва, че Русия и Китай ще започнат производството на "евтини копия" на американски хеликоптери и танкове, попаднали в ръцете на талибаните. Той разкритикува приемника си Джо Байдън, че не се е погрижил да вземе или унищожи модерните американски оръжия след изтеглянето на войските от Афганистан.

"Талибаните сега разполагат с хеликоптери Black Hawk и модерни танкове, които са най-добрите в света. Русия ще ги използва, за да ги анализира и за да могат да бъдат копирани", каза Тръмп в телевизионно интервю. "Гарантирам, че всички наши врагове ще бъдат снабдени с тях, така че те ще започнат да произвеждат евтини техни версии, това е срам”, добави той. Американците признават, че талибаните са се сдобили с много оръжия и техника, които са били доставяни на афганистанските правителствени сили в продължение на две десетилетия.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини