Last news in Fakti

19 Август, 2021 23:00 7 044 42

Панджшир - долината, която не се дава на талибаните

  • афганистан-
  • талибани-
  • муджахидини-
  • нато-
  • ахмад шах масуд

Масуд също е последовател на консервативния ислям, но се опитва да създаде демократични институции и вярва, че жените трябва да са равнопоставени в обществото

Панджшир - долината, която не се дава на талибаните - 1
Снимка: DW

Набързо талибаните превзеха Афганистан. Само в долината Панджшир хората са решени до последно да се борят срещу радикалните ислямисти. Това място, сякаш откъснато от страната, открай време живее различно.

През уикенда талибаните окончателно поеха властта в Афганистан. Единствено в долината Панджшир, само на 150 километра североизточно от Кабул, все още оказват съпротива. Там се намират вицепрезидентът Амрула Салех и министърът на отбраната Бисмила Мохамади. Салех, който претендира за президентския пост, откакто президентът Ашраф Гани напусна страната, написа в Туитър: "Никога и при никакви обстоятелства няма да се преклоня пред терористите талибани. Никога няма да предам своята душа и наследството на моя командир и лидер, легендарния Ахмад Шах Масуд."

Панджширската долина, наричана още Долината на петте лъва, неведнъж е играла решаваща роля в историята на Афганистан. Географски тя е напълно защитена от останалата част от страната. Единственият достъп е през тесен проход, създаден от река Панджшир, който може лесно да бъде отбраняван. Повечето от около 150-те хиляди жители на долината принадлежат към етническите групи на таджиките, докато по-голямата част от талибаните принадлежат към пущуните.

Долината е известна и със своите съкровища: смарагди, които в миналото са били използвани за финансиране на съпротивата. Преди идването на власт на талибаните, едноименната провинция Панджшир многократно е настоявала за повече автономия от централното правителство.

Ахмад Шах Масуд: лицето на Панджшир

Долината успява да защити своята независимост както по времето на съветската окупация (1980-1985 г.), така и при първото управление на талибаните (1996-2021 г.). По време на управлението, подкрепяно от НАТО (2001-2021 г.), Панджшир беше един от най-сигурните региони в цялата страна.

Историята на самостоятелността на долината Панджшир е свързана с харизматичния и известен в цял Афганистан Ахмад Шах Масуд. Роденият през 1953 Ахмад Шах получава прозвището Масуд ("Щастливеца") през 1979-а. Тогава той започва своята борба срещу комунистическия режим в Кабул и Съветския съюз и се превръща в един от най-влиятелните муджахидински командири в страната.

След изтеглянето на Съветския съюз през 1985 година в Афганистан избухва гражданска война, която талибаните накрая печелят. Но Масуд успява заедно със своя Обединен фронт да отблъсне талибаните и да запази контрола над Панджшир и над почти цялата североизточна част на Афганистан до границата с Китай и Таджикистан.

Масуд също е последовател на консервативния ислям, но се опитва да създаде демократични институции и вярва, че жените трябва да са равнопоставени в обществото. Целта му е да бъде създаден един обединен Афганистан, в който етническите и религиозни граници се размиват. Същевременно обаче правозащитната организация "Human Rights Watch" обвинява Масуд и неговите войски в тежки нарушения на човешките права по време на битките около Кабул.

През 2001 година Ахмад Шах Масуд е убит. Двамата атентатори се представят за репортери и скриват бомба в камерата си. Те вероятно действат по поръчка на лидера на терористичната организация Ал Кайда Осама бин Ладен, който с убийството на Масуд прави услуга на талибаните, осигуряващи закрила на Ал Кайда. От Афганистан Осама бин Ладен организира терористичните атаки срещу САЩ, проведени на 11 септември 2001 година.

Ще навлязат ли талибаните в Панджшир?

И сега регионът на Панджшир отново се превръща в център на съпротивата. Ахмад Масуд, синът на легендарния командир, ръководи своя военна групировка в долината. Той вече обяви, че няма да се предаде пред талибаните. В Туитър се появи негова снимка заедно с вицепрезидента Салех. Двамата явно градят задружно движението на съпротивата срещу новия режим. По информация на "Нойе Цюрхер Цайтунг", през април 2021, когато американците постигнаха споразумение с талибаните, жителите на долината са били потресени и са започнали да мобилизират своите военни ресурси.

С каква военна сила ще разполага съпротивата, все още не е ясно. Не е ясно и какъв ще е отговорът на талибаните. Майкъл Кугелман, експерт по южноазиатските въпроси, казва в интервю за ДВ: "Ако можем да вярваме на талибаните и думата им, тогава Панджшир трябва да е в безопасност, защото войната в Афганистан е приключила. Талибаните обещаха да не се прилага повече насилие, което предполага, че те напускат областите, които не са контролирани от тях. Но ще трябва да изчакаме и да видим."

"Но ако в региона се формира организирана военна съпротива, не изключвам талибаните да предприемат действия срещу нея. И ако го направят, ще спечелят бързо и лесно", добавя Кугелман.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    33 25 Отговор
    Там е била древната държава Балгара, от където произлизат днешните сънародници герои на Доньо Донев и Алеко Константинов.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Q2z

    37 1 Отговор
    Явно има съпротива...таджики.

    Коментиран от #6

  • 4 КОТарАК

    6 17 Отговор
    -нищо щяха да постигнат и руснаците , въпреки воинските си качества / за таджиките ми е смешно-един от най-добрите от тях-бодигард на президента 2001г. ми призна , че 10 от тях се равняват на афганец / до 1 коментар
  • 5 Стораро

    33 3 Отговор
    А бе Стораро,от там произлиза баща ти,Цар Киро и братовчедите Бат Сали и другите ти роднини!
  • 6 Виталия

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Q2z":

    Да, таджиките са добри воини и втори по численост в Афганистан
  • 7 Ювиги Хана

    10 27 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Сигурно е от там затова сте и тук толкова неграмотни . Българите са имали държава само тук от 681г колкото и да не ви се ще!

    Коментиран от #17, #40

  • 8 Който

    8 1 Отговор
    е курназ да ходи да се пробва там.

    Коментиран от #36

  • 9 Талибан

    10 38 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Бе тя и една друга могъща империя фалира не, ами направо изчезна от географските карти. Да, точно така, за СССР става на въпрос. И за това, имайки пред себе си уроците на Историята, великанът Путин (там някъде в изписването на името му услужливо се пропуска ''к'') поляга пред който и да го настъпи. Мухахаха!!!!

    Коментиран от #13

  • 10 Увесен Язовец

    24 19 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    От 500-хилядна армия към 80 хиляди съветски военнослужещи дадоха фира за 6 години - убити„ ранени„ безследно изчезнали... Толкова жертви и американците не дадоха за 20 лета в Афганистан. А ако талибаните бяха подкрепяни от днешна Русия с оръжейни пратки и нови модели оръжие„ то американците нямаше да имат какво да връщат и изтеглят от Афганистан. Нищо не е толкова лесно„ колкото изглежда! В СССР бяха нечувани трагедии и властта не можеше да смогне да цензурира протестите срещу войната в Афганистан„ защото все повече съветски войници пътуваха назад в ковчези. А тези„ които се върнаха... Да„ те се върнаха и потънаха в криминалния свят„ където намериха възможност да се подвизават в областта на убийствата„ палежите„ рекета„ наркотиците... Други останаха инвалиди със смешни пенсии и съсипани животи. Кой ще го иска това момче на 22 и ампутирани крака... На друг бомба му откъснала ръката... Трети ослепял и огънят му изпържил лицето... Такава неописуема трагедия„ такова блато е Афганистан... Разбира се„ за това можем да благодарим на американците„ защото “Стингърите“ и другото оръжие бяха американски„ обучението и лагерите в Пакистан бяха американски„ а Осама бин Ладен беше секретен сътрудник на ЦРУ. Има го на снимки от онези години. Да си е признал някой?!

    Коментиран от #16

  • 11 PARTIZAN

    20 16 Отговор
    Българите са Славяни и нямат нищо общо с разни црнокожи Талибанчовци

    Коментиран от #14

  • 12 бесен

    19 2 Отговор
    ЕДНА ВРЪТКА ДА ВИ КАЖА ОБАМА И ПРЕДИ НЕГО РАЗБИХА ЦЕЛИЯ ИСЛЯМСКИ СВЯТ ЮРНАХА СЕ ЕМИГРАНТИ ЦЕЛТА ДА СЕ ПРЕЦАКА ЕВРОПА -ЦРУ ВНАСЯ ДЕМОКРАЦИЯ А ПАРИТЕ ЗА ЕМИГРАНТИТЕ ГИ ДАВА ЕВРОПА - ДИСТАНЦИОННО ПРЕЦАКВАНЕ НА ЕВРОПА - ДОЙДЕ ТРЪМП КАЗА НЕ МИ ПУКА ТАЯ НЯМА ДА ПРОДЪЛЖАВА ОЗЪБИ СЕ НА МЕРКЕЛ ЧЕ ПОВЕЧЕ КИНТИ ЗА НАТО НЯМА ДА ДАВА - И НЕГО ПРЕЦАКАХА - И СЕГА ДЪРТИЯ ОПИКАЛ СЕ БАДЪН ПАК СТАРАТА ИСТОРИЯ ТРЕА ДА СЕ ТРЕПЕ НАРОД ДА СЕ ОБЪРКВАТ ДЪРЖАВИ ДА ИМА БЕЖАНЦИ И ТЕ ОТСТРАНИ ДА НИ ГЛЕДАТ СЕИРА - ДАЛАВЕРАТА Е ДА СЕ ПУСКАТ ЕМИГРАНТИ ЗА ДА ТРЯБВАТ МНОГО ПАРИ ЗА ТЯХ И ЕВРОПА ДА ОТСЛАБНЕ ТА АМЕРИКА ДА СИ ИЗЛЪСКА ИМЕТО ЧЕ Е ПО ДОБРЕ А В СЪЩНОСТ СКРИТАТА ЦЕЛ Е ЧЕ АМЕРИКА Е ЗАТЪНАЛАВ ДЪЛГОВЕ КИТАЙ МОЖЕ ДА ГИ КУПИ ЦЯЛАТА ТА АМЕРИКА ЩЕ ПЕЧАТАТ ПАРИ ХАРТИЯТА Е ЕФТИНА ЩЕ ГИ ДАВАТ НА ЗАЕМ И АКО МОГАТ С ЛИХВИТЕ ДАНО СИ ИЗПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ АБЕЕЕЕЕ ВСИЧКИ СА В БЛАТОТО - А ЗА ЕМИГРАНТИТЕ НЕКА ДОЙДАТ И ДА ПРАВЯТ ПРОБЛЕМ МАНАРЧЕТО И КОПАМ ТОВА Е СПАСЕНИЕТО
  • 13 Виталия

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Талибан":

    Искаш да кажеш, че САЩ е фалирала и пред разпадане вече

    Коментиран от #39

  • 14 бесен

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "PARTIZAN":

    МАНАРЧЕТО И КОПАМ ТОВА Е СПАСЕНИЕТО
  • 15 Бесен Язовец

    24 7 Отговор
    Сороснята що се залъгва, че е победила социализма. Ако КГБ са искали да задържат соц лагера Горабачов щеше да е полетял без парашут от стените на Кремъл. Москва разпусна СССР и СИВ защото и омръзна да издържа със суровини и технологии нехранимайковците като Грузия, Киевска Русия, НРБ , Полша, Унгария, Чехословакия... които ревяха за банани и западен соев салам с чушка.
  • 16 Ооохохо хохо Охо - Бохо

    25 7 Отговор

    До коментар #10 от "Увесен Язовец":

    Точно 36 000 хиляди са загиналите от СССР в Афганистан, а краварите в Ирак са само 60 000 хиляди не броиме осакатените и отровените от химическите бомби които техното комадване хвърля!

    Коментиран от #23

  • 17 Антимилиционер

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ювиги Хана":

    Не си чувал за прабългари, защото не си ходил на училище. Понеже училищата са за балъците.

    Коментиран от #19

  • 18 от зелето

    1 3 Отговор
    прави ``куршум`ман``анализ?!Друг път!Войната сега ще почне!А бързо и лесно -мус кукен Хер...
  • 19 Ювиги Хана

    16 7 Отговор

    До коментар #17 от "Антимилиционер":

    Чувал съм за пра - българи дето са ходили заедно с кумани, печенеги и други заедно от изток към запад! А да си чувал, че великата пра бългаска конница е била основно от кумани съставена и със същите Калоян срещна няколко века по късно и Балдоин?

    Коментиран от #20

  • 20 Ivanov

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ювиги Хана":

    Казва се Балдуин.

    Коментиран от #21, #25, #42

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Увесен Язовец

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ооохохо хохо Охо - Бохо":

    А ранените и изчезналите броиш ли?

    Коментиран от #24

  • 24 Ооохохо хохо Охо - Бохо

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Увесен Язовец":

    Вярвай чорбаджиите ти са дали повече жертви обаче брой и слугите на чорбаджиите от НАТО също колко жертви дадоха в Афганистан!

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Мдаа

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ivanov":

    Казва се Бодуен
  • 26 Хо хо хо

    13 1 Отговор
    Консервативен ислям и жени равнопоставени в обществото е като електропроводимо дърво.
  • 27 Увесен Язовец

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ооохохо хохо Охо - Бохо":

    Вярвам. Пише го в Уикипедия.
  • 28 Увесен Язовец

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ооохохо хохо Охо - Бохо":

    А гледам и американските убити и ранени - ранени американци около 60 хиляди„ убитите са около 4 хиляди„ за изчезналите нямам инфо. Огромна разлика спрямо СССР. И пак не е добре за ветераните„ защото се случва същото като със съветските им колеги. Посттравматичният стрес и боеприпасите с уран ги прави неспособни за реинтеграция в обществото.
  • 29 Рожава

    4 1 Отговор
    са ми любими мъже и жени кюрди в Сирия убиваха ислямисчета така се прави
  • 30 Ако можеха щяха да останат

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Обаче коравите афганистанци им свиха сърмите за десет години и то така, че още не могат да ги отвият и се напикават на сън.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Обективен

    3 2 Отговор
    Господа защо допускате принизяват до най-долна степен на коментарите тук като сами обявявате че:. "ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Който":

    Симеонов и наште патреоте и националисти, са най курназ
  • 37 Сатъра на Хана

    6 0 Отговор
    Не ги мислете Талибаните, Китайците им дават 20-30% концесионни възнаграждения, а на вас Германските фашисти и Канадските ционисти ви дават 3% концесионните такси. Скоро ще целувате краката на Тъпите Афгански Метъл Шейхове, кога идват с кадъните на почивка в Мутристан
  • 38 Даааа

    3 0 Отговор
    А днес в 9,30 сутринта Талибанът от долината Банкя иска да строи в редица пред народното събрание Талибанската орда за да ги види народа кои са унищожителите на България Ами те ако искат могат да си поръчат и музика да поиграят Ганкиното хоро Дунавското макар че наи им върви Шопското Но да не забравяме че тази орда от смесени башибузуци Могат и да извъртят и танц със сабя като поканят представители от Саудитска Арабия Там нашата героиня бивша външна министърка може пак да сложи БУРКАТА и поведе хорото
  • 39 Талибан

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Виталия":

    Възможно е. Такава е съдбата на империите. Интересното е че един Афганистан събори две империи..някой да си спомня такова нещо в историята на света? Така че, опитваш се да си остроумна ли? Ами не си...
  • 40 1234

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ювиги Хана":

    За последните 2000 години в Европа и Азия е имало 12 държави с името България. Сега сме останали само ние, но името е било забравено за поне 200 години по време на владението на османската династия. Да си призная, лично аз се питам многократно ЗАЩО се наричаме българи и не мога смислено да си отговоря. Етнически погледнато, ние сме ОДРИСИ, СЕРДИ, МЕДИ, МИЗИ, ГЕТИ (ГОТИ), ТРИБАЛИ, ДАРДАНИ, БЕСИ, СЛАВЯНИ и много малка част БЪЛГАРИ, които всъщност са си оттук, но са отишли в Азия доста преди част от тях да се върнат тук. Да не забравяме, че Алцек е отишъл в Италия, но хората там вече не се казват българи. Вижте, че сега и наследниците на тези, които са отишли около Охрид, вече не искат да се наричат българи.

    Коментиран от #41

  • 41 Мъкедон

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "1234":

    Малеее, мЪлчи бе, да не те чуе Дардан Венетски, че ще те напраи на бъзе и коприва. Сичко друго мое, ама Дардани...не сиго причинявай, пич.
  • 42 Лайк а Босс

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ivanov":

    С него сме седели на една маса!
Новини по държави: