Отидете към основна версия

6 549 17

Истината за Афганистан в цифри

  • афганистан-
  • сащ-
  • нато-
  • тероризъм

Докато САЩ са били в Афганистан индексът на тероризъм неотклонно е растял

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Хаотични сцени, които светът вижда през последните три дни след вземането на властта от талибаните в Афганистан и изтеглянето на чуждестранните мисии от Кабул, имат своето логично обяснение.

Поглед към индексите на тероризма и насилието показва, че влошаването на ситуацията се е случило още по време на мисиите на САЩ и НАТО в страната. Данните от Института за икономика, който публикува няколко доклада по темата, показват, че терористичните инциденти и смъртните случаи в страната са се утроили.

Страната е определена като най-засегнатата от тероризъм в изданията на IEP за 2020 и на Световния индекс на тероризма за 2019 г. През 2001 г. Афганистан е бил на 16-то място по въпросния индекс - малко след навлизането на САЩ в страната, а през 2010-та е вече на 3-то.

В резултат на ситуацията над 70% от афганистанската общественост заявяват през 2019 г., че се чувстват по-малко сигурни, отколкото пет години по-рано.

Ето какво казват цифрите. През 2011 г. в резултат на терористични атаки са загинали 1293 души, а през 2019-та техният брой вече е 5725, сочат данните на Statista.com. Терористичните атаки за разглеждания период са нараснали от 364 на 1422.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: