Отидете към основна версия

2 449 47

ЕС не знае какво да прави с бежанците от Афганистан

  • афганистан-
  • бежанци-
  • мигранти

В момента по разчети на Европейската комисия бегълците от талибаните са станали вече 3.7 млн. души, като от тях 80% са жени и момичета

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Между страните членки на ЕС няма не само съгласие, но дори повечето държави са по-скоро против приемането на бежанци от Афганистан. Това е написал в Туитър министър-председателят на Словения Янез Янша, който председателства Съвета на ЕС през втората половина на годината, предаде АФП.

"Страните членки на ЕС трябва да излязат с позиция дали искат да приемат вълна от мигранти. Засега няма не само консенсус, но го няма и мнозинството, което се оформя в подобни случаи. Така че вече се вижда до каква степен страните членки са готови да проявят солидарност" - отбеляза още Янша.

По-рано той изрази мнение, че Европейският съюз и Словения не са длъжни да помагат и да плащат на всеки, който бяга от родината си, вместо да се сражава за нея.

Преди ден председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети център за временно настаняване на бежанци в Испания и обяви, че на 24 август Евросъюзът ще предложи схеми за приемане и разселване на бежанци от Афганистан.

В момента по разчети на Европейската комисия бежанците от Афганистан са станали вече 3.7 млн. души, като от тях 80% са жени и момичета. И ЕС трябва да демонстрира "максимална солидарност" и да приеме бежанци, бе категорична Фон дер Лайен.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: