Отидете към основна версия

1 925 22

Мигрантите идват! Десетки незаконни чужденци бяха заловени край Кипър

  • кипър-
  • бежанци-
  • средиземно море-
  • афганистан

Все още не е ясно какъв е произходът на мигрантите, но властите са сигурни, че те са тръгнали от Ливан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипърските сили за сигурност са заловили две лодки с общо 88 мигранти на борда край югоизточния бряг на острова през уикенда, предаде ДПА.

Държавното радио РИК съобщи днес, че един мъж е успял да стигне до брега на средиземноморския остров чрез плуване и полицията го издирва.

Все още не е ясно какъв е произходът на мигрантите, но властите са сигурни, че те са тръгнали от Ливан. По тази причина всички те ще бъдат върнати в Ливан, след като преминат през здравен преглед и получат провизии, като ще бъдат придружени от плавателни съдове на кипърската брегова охрана, посочи държавното радио.

Мигранти пристигат в Кипър почти ежедневно на лодки от Турция и Близкия изток. Тези, които идват от Ливан, независимо от националността им, са връщани незабавно.

Кипър е подписал споразумение с Ливан, съгласно което съседната страна е сигурна. В резултат на това стотици мигранти не получиха разрешение да акостират в Кипър през последните месеци.

Кипър, най-малката островна република в ЕС, е под натиск: според статистиките на ЕС Кипър е получил най-много молби за убежище от всички членки на ЕС миналата година съотнесено спрямо броя на населението му.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини