Last news in Fakti

25 Август, 2021 10:00 3 362 25

Как Западът до последно си затваряше очите за Афганистан

  • афганистан-
  • нато-
  • талибани

Вината за това не е на афганистанците, които рискуваха живота си, за да ходят на избори, а най-вече на корумпираните елити, които САЩ инсталираха в Кабул

Как Западът до последно си затваряше очите за Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът до последно си затваряше очите за фактите в Афганистан, пише австрийският журналист от афганистански произход Емран Фероз. Той описва грешките на Запада и проблемите на Афганистан, които са били очевидни отдавна.

Мнозина афганистанци си спомнят как преди 25 години талибаните превземат Кабул само за една нощ. И Ахмад Джавед никога няма да го забрави. Тогава е бил малко дете, но добре помни събитията на следващата сутрин и бягството на тогавашното правителство от муджахидини. Точно по същия начин побегнаха управляващите и сега, след като на 15 август талибаните влязоха в Кабул.

Избяга и президентът Ашраф Гани, който панически напусна страната с целия си антураж - досущ като някой неоколониален владетел, какъвто беше той не само в очите на талибаните, но и на много от афганистанците, които виждаха как функционира корумпираният държавен апарат. Впрочем, според някои информации, хората на Гани си тръгнали с цели торби, пълни с пари. А тъкмо Гани беше казал преди години, че не изпитва никакви симпатии към онези, които бягат от Афганистан. На Запад и без това ги очаквала съдбата на миячи на чинии.

Преди дни един от талибанските командири заяви по време на импровизирана пресконференция пред Ал Джазира, че едно време е бил задържан за осем години в Гуантанамо, където американците го били изтезавали. Дали това изказване беше случайно? Едва ли. Междувременно отново стана пределно ясно, че американската „Война срещу терора“ е радикализирала много хора в Афганистан и че много от тях и до днес не могат да забравят миналото.

Истинските победители от войната са в Кабул

Последните драматични сцени на летището в Кабул показаха ясно, че западната мисия в Афганистан се е провалила. Истинските победители от тази война са в Кабул, а не във Вашингтон. Многобройни анализи и прогнози, свързани с превземането на властта от талибаните, трябваше да бъдат многократно коригирани в последно време. Съвсем доскоро ЦРУ е смятало, че Кабул може да бъде превзет в рамките на 30 до 90 дни. В крайна сметка талибаните го превзеха само за 24 часа. Бил Рогио от дясноконсервативния американски мисловен тръст “Фондация за защита на демокрацията“ нарече успеха на талибаните „един от най-големите провали на тайните служби през последните десетилетия“, а стратегията им - „дяволски брилянтна“.

Много от причините за провала на Запада в продължение на години бяха омаловажавани и игнорирани - не само защото Западът искаше да опази своя имидж, но и защото така и не опозна Афганистан, независимо от дългогодишното си присъствие в страната. На практика беше така, че всички области в провинциалните градове, които паднаха още преди Кабул, вече от години се контролираха от талибани. Там те се бяха окопали и дърпаха конците тихомълком от втора линия. В тези провинциални региони екстремистите успяха да се утвърдят отрано, включително и поради огромната корупция сред управляващите в Кабул, както и заради безбройните военни операции на НАТО и техните съюзници.

Известно е, че атаките с дронове и бруталните нощни хайки редовно причиняваха многобройни цивилни жертви из афганистанските села. Много от близките на загиналите започваха да оказват помощ на талибаните по един или друг начин. Точно такава беше ситуацията и пред самите порти на Кабул, защото само на 20 или 30 минути път с кола от столицата човек вече се оказваше във владенията на талибаните.

Отговорните фактори в западните правителства обаче не искаха да погледнат истината в очите. Вместо това се лееха самохвални думи. Говореше се за „убедителните собствени ценности“ и се забелязваха само т.нар. достижения на Афганистан от 2001 насам. Много се приказваше и за демокрация, макар че през последните 20 години така и нямаше никакъв трансфер на демокрация.

Вината за това не е на афганистанците, които рискуваха живота си, за да ходят на избори, а най-вече на корумпираните елити, които САЩ инсталираха в Кабул. Хора като Хамид Карзаи или позорно избягалия президент Гани използваха новата система за лични цели и постоянно правеха манипулации, за да останат на власт. По същия начин се държаха многобройни военни вождове и наркобарони, които се превърнаха в най-близките съюзници на Запада край Хиндукуш. Те се обогатяваха за сметка на многобройните чуждестранни парични помощи и изнасяха милиарди долари в чужбина. В същото време извличаха и най-големите печалби от войната, например чрез собствени частни фирми за сигурност, с които имитираха атентати срещу войските на НАТО. Така изкуствено създаваната терористична опасност в крайна сметка им докарваше договори с тлъсти печалби.

Най-късно през 2019 всичко вече беше ясно

Най-късно от края на 2019 година стана ясно, че във Вашингтон, а и другаде, са знаели за всичките тези проблеми. По онова време „Вашингтон Пост“ дори публикува т.нар. "Afghanistan Papers", в които близо 400 високопоставени американски офицери повече или по-малко открито признават провала на Запада в Афганистан. Въпросните информации в продължение на дълги години обаче са били засекретени.

След една 20-годишна грешна интервенция, стотици хиляди убити афганистанци и милиони, които бедността прокуди в чужбина, Западът сякаш изгуби интерес към Афганистан. Нещо повече - той дори не се смята за отговорен. „Такива са нещата днес. Но не по наша вина“ - гласи често слушаната сега теза.

Емран Фероз е австриец от афганистански произход. От години той пише за немскоезични медии като „Ди Цайт“и ТАЦ, но и за международни издания като „Ню Йорк Таймс“ или СиЕнЕн. Неговият анализ „Най-дългата война – 20 години Война срещу терора“ трябваше да се появи в началото на октомври. По актуален повод обаче публикацията беше изтеглена напред.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fate

    21 3 Отговор
    Принуждаваха афганистанците да произвеждат хероин и краварите прибираха печалбата ...елементарно
  • 2 корона

    17 1 Отговор
    Тея от снимката Ковида не мое ги фане
  • 3 честен ционист

    15 1 Отговор
    Как затваряли, нали нашите бяха пратили общаци на кабулското летище да товарят по цял ден чували опим у херкулесите.
  • 4 Раданч Татлъту

    19 3 Отговор
    Мдам,лицемерието,демагогията и манипулацията в Западния свят(боже опази) е потресаваща!🔯😎🔯😎🔯
  • 5 Антимилиционер

    22 1 Отговор
    И в европейския клон на Афганистан САЩ се провалиха инсталирайки корумпирани елити.
  • 6 Талибани в Перник

    6 3 Отговор
    То Запада си затваря очите и за Концлагера в Перник където режат ръце и хвърлят хора от скалите, но истината ще излезе наяве рано или късно въпреки МВР и Прокуратурата!
  • 7 100perа

    19 1 Отговор
    Глупава статия.
    По отношение на Афганистан, Западът допусна две генерални грешки, която предопредели всичко.
    1. Не се поучи от горчивия опит на СССР.
    Тази грешка е, че някой си въобразявт, че може едно родово-племенно общество да бъде вкарано насила в 20-ти и 21-ви век. Няма начин. 99.99% от афганистанците живеят в ранното средновековие. Дори и повечето от тези, които сега бягат от там са такива - бягат не защото са противници на средновековните порядки, а точно защото по тях очакват отмъщение.
    2. Не се поучи от собствения си опит от войната между СССР и муджахидините. Не можеш да контролираш ислямисти от ранното средновековие и да ги използваш за собствени цели. Те винаги накрая ще ти забият ножа в гърба. А веднъж като пуснеш духа от бутилката н можеш да го вкараш обратно там. Не и в живота.
    Всичко останало, за което говори този афганистански "австриец" е следсвие и подробности от тези две основни грешки.
  • 8 Ю.кортес

    19 2 Отговор
    Нещата са много прости,опитаха се да им помогнат,обаче там,хората искат да живеят в 16ти век.В Афганистан има 40 племена и стотици родови общности,които постоянно воюват.Състоянието на война е ежедневие,както да изкарват сутрин козите.50 хиляди талибани били прогонили 8 милиона бежанци......,предимно млади здрави мъже.Всеки народ си заслужава управлението

    Коментиран от #15

  • 9 Ал Тъпоне

    11 1 Отговор
    1
    Това беше от предишната война, когато СССР подкрепяше муджахидините, а САЩ талибаните, Тогава в армията на САЩ е имало много военнослужещи от улицата, на които след провинение им е било предложено да избират или в армията или в пандиза и те разбира с избрали армията, а отивайки в Афганистан са видели условия и възможност да организират отглеждането на опиумен мак, като са научили талибаните да го правят, а те са се заели с по -доходния трафик през Турция, Сицилия, Марсилия и т.н. та чак до дистрибуцията му в САЩ. Сега обаче в тази война САЩ са срещу талибаните и заради това, че дадоха убежище и почва за развитие на терористични организации, но и заради поразиите, които хероинът нанася в американското общество, но злото вече е сторено, посято, поникнало и хванало здрави корени и явно няма оправия поне засега!
  • 10 Пламен

    3 12 Отговор
    7
    Всичко това е така и нямаше никакъв проблем,да си живеят,както искат да си живеят.Проблемът дойде от радикализацията в следствие на руската окупация и превръщането на таза голяма територия в международна база на крайния ислямизъм.Идеята беше,да се предложи на хората друг начин на живот,по привлекателен и те самите да отхвърлят реакционния ислям.Корумпираните правителства на Афганистан и другите ислямски държави не успяха в това.
  • 11 00014

    17 3 Отговор
    Такива са и сегашните източноевропейски правителства. И САЩ го знаят.
  • 12 Веселинъ 7112136860

    6 1 Отговор
    Обобщението "западът" е престъпно. Кое и кой е западът? Можете ли да сравнявате една абсолютно превзета не по своя воля със семити Франция с едни по собственна воля наводнени със семити немци и испанци!??? Няма запад! Това е еврео-ислямистка код-истика с произход от болно мозъци. Изразявайте се конкретно и плюйте по САЩ ,Англия и всичко англосаксонско,викингско и немско,иберийско и сефардско,но оставете на мира Франция,Белгия,Италия,Уелс,Ирландия и Шотландия.
  • 13 мародер

    7 0 Отговор
    Провала на запада е плод на измислените им и нищо не струващи демократични ценности с които залъгват и приспиват собствените си народи! В Авганистан тази пропаганда не работи, - не че и в западна европа всички и вярват, но подложени на тоталната пропаганда за "правотата" на демоНОкраДцията просто нямат избор.
  • 14 факт

    9 0 Отговор
    Американците са лесни те никога не са били далновидни политици
    В преследване на кратки и бързи печалби тв губят стратегическо преимущество.
    Но това е характерно за тях те са простовати хора.
  • 15 Дърт пее..раст...

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ю.кортес":

    Когато не са ти поискали помощ ,недей да я даваш!!!..Не могат да ги гледат там ,в района ,демократите .Не ги дишат.!!
  • 16 Ммдааа

    7 2 Отговор
    Запада освен за джендър и лгбти простотиите за друго очи няма. Просто не е истина как е възможно толкова много неадекватни политиканстващи елементи да върлуват из Западна Европа и САЩ. Ние на Изток поне си имаме причина - 50 години болшевишка диктатура, а те?
  • 17 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Афганите са корав народ..,Разрушителят на империи,,,.САЩ ,похарчиха 1 тр.илион,зелено..Разбира се ,за техния контингент +кражбата,комисиони ,отклоняване на средства,,,и т.н.Възхищавам им се !!!.Ако искат ,да живеят ,в 10 ти век ,но не под дулото на,, Колт,,!!!.
  • 18 Абе,

    8 0 Отговор
    Какво плаче този от Австрия ?! 40 милиона афганци,се дадоха на 50 хиляди талибана ?!
  • 19 Сукалчета

    6 0 Отговор
    чакащи на друг народ да им оправя бакиите мрънкат. Никой не е длъжен на никого. И тука така: ту американците ни виновни, ту руснаците, накрая и марсианците. Всеки да се бори сам за кауза, да няма прекарани. Американците не са длъжни да разбират афганистанците. Глобализацията се оказа сакатлък - едно нещо е антропоцентричната цивилизация, съвсем друго - средновековната теоцентрична диващина и първобитната племенна система.

    Коментиран от #20

  • 20 Шамшали

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сукалчета":

    И СССР,и САЩ се оказаха шамшали,тоест неадекватни социални инженери. И комунизмът,и демокрацията са социално инженерство налагано на народите без да са го поискали.Руснаците поне се поучиха от провала си и сега имат много по разработен и адекватен подход при отношенията си с бившите републики от СССР - не им натрапват техни модели. САЩ си повярваха,че да изнасят демокрация,която за 20 години се превърна в глобалистичен джендъризъм и сатанизъм.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Минувач

    7 0 Отговор
    Удивителната способност на българските политици винаги да свързват България с губещата страна или съюз! И не се учат ей!!
  • 23 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Събитията от последните 5-10 г. и поведението на Запада като цяло в тези събития за мен е озадачаващо.Може да има много обяснения и оправдания по този повод,но за мен без всякакво съмнение това говори за тежка социално -политическа криза,преди всичко криза на елитите,криза на здравия разум!Западът като цяло беше много по-напред от източните държави преди 2000 -та година. -в която и област да се погледне.Но за 20 г.настъпиха такива изменения,че положението сега е коренно различно,като считам че промените продължават и те не са добри за колективният Запад.Понякога ми се струва,че западният свят е заболял от Топлинния синдром на Жабата ...за тези които не знаят-ако една жаба се постави в тенджера със студена вода и водата започне да се подгрява до кипване ,жабата не усеща това и се сварява жива...
  • 24 нико

    5 1 Отговор
    НЕ СЕ Е ПРОВАЛИЛ ЗАПАДА А А М Е Р И К А . Пред техните очи власта в Афганистан се корумпираше . Само САЩ знаят как се краде и добре ги обучи . Явно келипира
    е намалял за да си тръгват . САЩ без келипир не ходят никъде .Иначе пишат за другите Магнитски писма .Крадеца вика др........
  • 25 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ВИЖДАМ ЕДИН ОТМЪСТИТЕЛЕН ПОГЛЕД .
    ТЕ ПЪК ЩЕ И ГИ ЗАТВОРЯТ .
    ОСТАВА БЪЛГАРИЯ ДА СИ ОТВОРИ ОЧИТЕ , ЗА ВСИЧКО СЛУЧВАЩО СЕ МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА .
    НИЕ СМЕ РАЗДЕЛИТЕЛНА ЛИНИЯ .
    ФИЛОСОФИЯТА НА ПРИРАСТТА , ОТ КОЙТО ПАНИЧЕСКИ СЕ НУЖДАЕМ ,ГО ДЪРЖИ ИЗТОКА ..ЯВНО ЗА ДА НЕ СМЕНИМ ИМЕ , ВЯРА , ТЕРИТОРИЯ , ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕМ ТЯХНАТА ФИЛОСОФИЯ .
    НАШИТЕ МЪЖЕ , СКЪСАНИ НА ВСИЧКИ СЕСИИ , ЯВНО НЕ ПРЕДРАЗПОЛАГАТ ЖЕНАТА КЪМ РЕПРОДУКТИВНОСТ .
    ПУ !