Отидете към основна версия

1 364 10

Балкански страсти! Скопие и Атина констатират подобрени отношения след промяната на името

  • гърция-
  • северна македония-
  • преспанско споразумение

Гърция подкрепя целта на съседката си за членство в Евросъюза, но важна предпоставка за това е пълното прилагане на споразумението от 2019 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външните министри на Северна Македония и Гърция са се съгласили на днешната си среща в Скопие, че двустранните връзки са се подобрили стабилно откакто двете страни постигнаха споразумение за промяна на името "Македония" в замяна на подкрепата на Гърция за присъединяване към НАТО и Европейския съюз.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви, че двустранните търговски и икономически връзки са се задълбочили от 2019 г., когато споразумението сложи край на десетилетия хладни отношения с Гърция.

След разговор с Османи, гръцкият първи дипломат Никос Дендиас коментира, че Атина подкрепя целта на съседката си за членство в Евросъюза, но важна предпоставка за това е пълното прилагане на споразумението от 2019 г.

По думите на Дендиас Скопие е предприела "важни стъпки" в тази посока, но и добави, че "остава значителна работа по пълното прилагане".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини