Last news in Fakti

1 Септември, 2021 13:23 1 361 10

Балкански страсти! Скопие и Атина констатират подобрени отношения след промяната на името

  • гърция-
  • северна македония-
  • преспанско споразумение

Гърция подкрепя целта на съседката си за членство в Евросъюза, но важна предпоставка за това е пълното прилагане на споразумението от 2019 г.

Балкански страсти! Скопие и Атина констатират подобрени отношения след промяната на името - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външните министри на Северна Македония и Гърция са се съгласили на днешната си среща в Скопие, че двустранните връзки са се подобрили стабилно откакто двете страни постигнаха споразумение за промяна на името "Македония" в замяна на подкрепата на Гърция за присъединяване към НАТО и Европейския съюз.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви, че двустранните търговски и икономически връзки са се задълбочили от 2019 г., когато споразумението сложи край на десетилетия хладни отношения с Гърция.

След разговор с Османи, гръцкият първи дипломат Никос Дендиас коментира, че Атина подкрепя целта на съседката си за членство в Евросъюза, но важна предпоставка за това е пълното прилагане на споразумението от 2019 г.

По думите на Дендиас Скопие е предприела "важни стъпки" в тази посока, но и добави, че "остава значителна работа по пълното прилагане".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЪДЕ БИЛ

    5 0 Отговор
    КЛЮЧА ОТ БАРАКАТА.ДА ИМ СМЕНЯМЕ И НИЕ ИМЕТО И ДА ЗАПОЧВАТ ПРЕГОВОРИТЕ
  • 2 Перо

    8 1 Отговор
    Постигнаха договорености за българска сметка,поради слабоумието на толупа!
  • 3 Атина Хабер

    2 1 Отговор
    "Вярваме, че сте избрали като правителство да се откажете завинаги от балканизацията на 19-ти и началото на 20-ти век и да се присъедините към общата европейска визия за 21-ви век. Че сте отхвърлили с решителност, анахронични виждания, възприятия, които се връщат към други времена, към стари времена. Други в нашия по-широк регион пропагандират безнадеждно завръщане към вчерашните империи, в райони на неоосманско влияние, нарушавайки международното право, незаконно окупирайки териториите на други държави, опитвайки се да премахнат западните Балканите от европейския път." Никос Дендиас в съвместната пресконференция

    Коментиран от #5

  • 4 Айййй

    2 0 Отговор
    къде се скри обединителят на Западните Балкани!
  • 5 XaXaXa

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Атина Хабер":

    абе този Дендиас се превърна в новия Влад Цепеш, той набива на кол турците където и да ги намери !!

    Коментиран от #6

  • 6 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "XaXaXa":

    Скоро ще посети България, да му мислят хасановците и мустафите..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Смешни

    1 1 Отговор
    Гръцките ръководители си въобразяват,че са постигнали нещо и се самозаблуждават защото иначе са смешни в очите на народа си. Макетата си веят и маат звездатана Вергина,а Вентилатора го ползват само за парлама,бутафорията в Скопие си стои, и отвреме на време провокират елините - мине не мине излизне някой македонски отбор с географската област Македония на фанелките,а елените прискимтяват.
  • 9 Атина Хабер

    1 0 Отговор
    Гръцкият външен министър изрази задоволството си от последните ходове на Северна Македония, като скорошната промяна на името на Археологическия музей на Скопие, който беше преименуван от "Археологически музей на Македония" в "Археологически музей на Северна Македония" и премахването на табелата на улицата, където се помещава Министерството на външните работи, която беше кръстена на Филип II. Г-н Дендиас също благодари на Северна Македония за решението й да подкрепи гръцката кандидатура за позиция в Съвета за сигурност през 2025 г. 26 и за изявлението си, осъждащо незаконните турски действия във Варосия, Кипър. По време на срещата си външните министри на двете страни обсъдиха и съвместни енергийни планове, като неотдавнашното споразумение за изграждането на газопровода между двете страни и намерението на Северна Македония да участва в енергийни проекти в Александруполис.
  • 10 Талибан

    0 0 Отговор
    Хахаха...Дендиас е посритал Османи малко в кокалчетата. Така и ние трябва да направим Само че трябва шутове да раздаваме...ъхъ!