Отидете към основна версия

1 950 22

Жертвите се увеличават! Най-малко 45 души са загинали в североизточната част на САЩ заради бурята Айда

  • сащ-
  • ураган-
  • айда

Президентът Джо Байдън обвини климатичните промени за лошото време като обяви, че ситуацията е на живот и смърт и призова за обединение по темата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-малко 45 души са загинали в североизточната част на Съединените щати от лошото време, причинено от бурята Айда.

След като удари Луизиана, Айда достигна Източното крайбрежие под формата на внезапни наводнения и торнадо като някои от засегнатите са имали секунди да се спасят. В Куинс, Ню Йорк тричленно семейство с две годишно дете загина след като приземният им апартамент бе наводнен толкова бързо, че не е имало време да се отговори на техният зов за помощ. За жертви и щети бе съобщено също в Ню Джърси и Пенсилвания.

Айда връхлетя Луизиана в неделя вечер местно време като буря от четвърта степен причинявайки наводнения и оставяйки милиони без ток или вода. Вашингтон Поуст съобщава за стотици хиляди все още без ток в югоизточната част на щата. Това става на фона на жеги в региона.

Американският президент Джо Байдън ще бъде в Луизиана днес, където ще се запознае с щетите на място. Вчера Байдън обвини климатичните промени за лошото време като обяви, че ситуацията е „на живот и смърт“ и призова за обединение по темата.

Междувременно властите в Луизиана, цитирани от Вашингтон Поуст, съобщиха за три жертви от дом за възрастни хора вследствие на Айда. Заради бурята дом за възрастни хора е трябвало да бъде евакуиран в хранилище. Здравните власти казват, че са били обезпокоени от условията в хранилището, но не става ясно как възрастните са починали и също защо смъртта им е била свързана с бурята, посочва Вашингтон Поуст.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини