Отидете към основна версия

2 069 20

Терористите използват 11 септември за вербуване

  • 11 септември-
  • терористи-
  • вербуване-
  • сащ

CNN: „Стечение на обстоятелства“ може да доведе до „насилие“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американското разузнаване се опасява, че терористичните групи могат да използват 20-тата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г. и последните събития в Афганистан, за да пропагандират и вербуват нови членове. Това съобщи CNN, позовавайки се на разузнавателен бюлетин, изготвен от Федералното бюро за разследване, Министерството на вътрешната сигурност и Националния център за борба с тероризма на САЩ.

В документа от 1 септември се твърди, че наскоро терористи от групировките „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ се позовават на атентатите от 11 септември в своите пропагандни послания. Освен това те използват и ситуацията в Афганистан в опит да наемат нови членове и да сеят екстремистки настроения в САЩ.

Американското разузнаване се съмнява, че екстремисти с американско гражданство се готвят да извършат всякакви атаки, ръководени единствено от наближаващата годишнина. В същото време ведомствата не изключват, че „сливането на фактори“, включително изтеглянето на американските войски от Афганистан, може да доведе до „актове на насилие“.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини