Отидете към основна версия

10 821 59

В Истанбул очакват цунами

  • истанбул-
  • турция-
  • риск-
  • земетресение-
  • цунами-
  • граждани-
  • табели

В Турция вече поставят предупредителни табели за цунами

Снимка: Shutterstock

Истанбулската община започна да поставя табели за евакуация при цунами, предаде „Хюриет дейли нюз”. Причината е, че експертите в южната ни съседка не изключват възможността силно земетресение да удари огромния мегаполис с население от над 15 милиона души.

Предупредителни знаци дават указания на гражданите накъде да се насочат в случай на опасност от цунами. Табелите имат за цел да насочат гражданите към по-безопасна надморска височина. Табелите са поставени по крайбрежието на Мраморно море – една от най-сеизмично активните зони в региона.

Първите табели бяха поставени в района Бююкчекмедже от европейската страна на Истанбул. Районът е гъстонаселен и потенциално опасен за гражданите при природно бедствие. Наскоро там беше инсталирана и ранна система за предупреждение за цунами. Експертите предупреждават за опасност от силно земетресение в района на Мраморно в рамките на 25-30 години, което може да предизвика цунами вълни, високи до шест метра. Те ще залеят бреговата ивица на Истанбул.

В доклад, представен в турския парламент, се посочва, че в случай на силно земетресение може да се образуват вълни цунами, които само в рамките на 10 минути да ударят брега. Докладът беше представен по-рано през тази година. В него се споменава за „явна опасност от цунами” в страната, където крайбрежията на Егейско, Средиземно и Мраморно море са гъсто населени и се наблюдава висока сеизмична активност. Докладът твърди, че Мраморно море има висок потенциал за активиране на цунами, а изследванията сочат, че това явление е наблюдавано там над 30 пъти в исторически план.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: