Отидете към основна версия

4 275 50

Изискванията на България са толкова големи, че компромисът е просто невъзможен

  • бранко цървенковски-
  • република северна македония-
  • искания-
  • българия-
  • компромис-
  • преспански договор

Станахме член на НАТО, но поради позицията на България не можем да започнем преговори с ЕС

Снимка: Shutterstock

Бившият президент на Република Северна Македония Бранко Цървенковски в рамките на изказване на форум на Македонската академия на науките и изкуствата даде някаква преходна оценка на Преспанския договор и осъди Договора за добросъседство с България, пише скопското издание „Независен“, предаде агенция „Фокус“.

„Беше ни казано, а дори гарантирано, че Преспанският договор е ключът, който ще отвори двете врати (за НАТО и ЕС). За съжаление се оказа, че не е така. Станахме член на НАТО, но поради позицията на България не можем да започнем преговори с ЕС“, заяви той.

Във всеки случай не бих приравнил Преспанския договор с Гърция с Договора за приятелство и сътрудничество с България поне по една причина. Преспанското споразумение с Гърция, което не смятам за добро, още по-малко за идеално, но за избор на по-малко зло, все пак затвори един труден отворен въпрос. Споразумението с България не само не затвори нито един въпрос, а напротив, отвори кутията на Пандора и създаде основата за цяла поредица от искания на България, които до такава степен проникват в националната ни идентичност и история, че компромисът е просто невъзможен“, каза Цървенковски.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 38 гласа.

Свързани новини

  • Гърция не подкрепя България

    Гърция не подкрепя България в нейните действия спрямо европейските преговори на Северна Македония. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цит ...
    30.09.2021
    22 122
    113
Новини по държави: