Отидете към основна версия

1 346 11

EK свика среща представителите на Литва, Латвия и Полша заради ситуацията с мигрантите

  • посланици-
  • среща-
  • европейска комисия-
  • мигранти-
  • беларус

EC обвини президента на Беларус Александър Лукашенко в целенасочено увеличаване на мигрантския поток към трите страни

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия свика среща с посланиците на Полша, Литва и Латвия в Европейския съюз във връзка със ситуацията с мигрантите по границите им с Беларус, предава Reuters, пише агенция „Фокус“.
„Много съм загрижена за информацията за хора, включително деца, хванати в капан в горите в на външните граници на ЕС с Беларус“, каза Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи. Тя поиска среща с посланиците в ЕС на трите държави.
Досега най-малко петима души са загинали в граничната зона между Беларус и Полша.Полша, Литва и Латвия съобщават за огромно увеличение на броя на мигрантите от Африка и Близкия изток, влези на териториите им от Беларус през последните месеци.
Европейският съюз обвини президента на Беларус Александър Лукашенко в целенасочено увеличаване на мигрантския поток към трите страни-членки на Общността.
В отговор на санкциите на Европейския съюз срещу страната му за нарушения на правата на човека, Лукашенко обяви през май, че властите в Минск няма да пречат на нелегалните мигранти да използват Беларус като транзитен път към Запада.
Миграцията също ще бъде в дневния ред на срещата на върха на ЕС на 21-22 октомври, когато лидерите на държавите-членки ще разгледат предложението на Литва за изменение на сегашните правила, за да се легализира експулсирането на нелегални мигранти, когато в една държава е обявена извънредна ситуация. Предложението на властите във Вилнюс досега беше подкрепено от още 13 държави-членки на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: