Отидете към основна версия

4 817 81

Русия заплаши НАТО - Октомври 2021

  • руска армия-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • членство в нато-
  • заплаха-
  • сигурност-
  • отбрана

Приемането на Украйна в НАТО би било изключително "опасна стъпка"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Москва е предупредила НАТО, че всяка стъпка по въпроса за членството на Украйна в Алианса ще доведе до последствия. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко, цитира думите му вестник „Известия“, пише агенция "Фокус".

Съгласно думите на дипломата, приемането на Украйна в НАТО би било изключително опасна стъпка, която ще принуди Русия да реагира. „Тъй като това са преговори между НАТО и Украйна, от тях зависи да решат кога и какво е необходимо, но ние ги предупредихме: всяка стъпка ще има последствия. НАТО знае нашата позиция по отношение на Украйна“, обясни Руденко.

По-рано през деня стана известно, че на срещата в Брюксел министрите на отбраната на страните от западния отбранителен съюз планират да одобрят нов план за противодействие на теоретичната атака от страна на Русия в няколко посоки едновременно. Алиансът „все още е решен да съдържа Москва“, увериха от НАТО. Членът на Комисията по сигурността и борбата с корупцията на Държавната дума Адалби Шхагошев каза, че изявленията за евентуално влизане на Украйна в НАТО може да бъдат сериозен сигнал за Москва. Но според него перспективата за присъединяване на страната към Алианса е политически мираж.

На 19 октомври американският министър на отбраната Лойд Остин говори за своята непоколебима подкрепа за суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическите стремежи на Украйна. Остин каза, че е важно Вашингтон да запази способността на Украйна да сдържа „агресията“ на Русия. На 18 октомври прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков на свой ред предупреди, че влизането на Украйна в Северноатлантическия алианс ще бъде най-лошият сценарий, тъй като преминава червените линии на националните интереси на Руската федерация.

На 22 септември украинският президент Владимир Зеленски заяви, че без Украйна в НАТО Алиансът ще бъде по-слаб. В същото време в разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг той говори за важността от увеличаване на присъствието на флотите на страните-членки на Алианса в Черно море. На 10 септември украинският лидер припомни, че страната е готова да се присъедини към НАТО, но САЩ не дадоха директен отговор на коментара на Зеленски. На 1 юни Киев създаде структурно звено за интеграция на Украйна в Европейския съюз и НАТО. Както отбеляза ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак, страната се интересува от развитието на равнопоставено и взаимоизгодно сътрудничество с партньорите си в международните отношения.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания