Отидете към основна версия

1 566 22

Израел строи нови жилища на окупирания Западен бряг

  • западен бряг-
  • окупация-
  • израел-
  • палестинци-
  • жилища-
  • палестина

Около 475 000 израелски евреи живеят в селища на Западния бряг

Снимка: Shutterstock

Израел ще построи 1355 нови жилища за израелски заселници на окупирания Западен бряг на река Йордан, съобщи министерството на строителството и жилищната политика, цитирано от AFP.

В комюникето пише, че разрешителните за строеж са били издадени по указания на ресорния министър Зеев Елкин. Около 475 000 израелски евреи живеят в селища на Западния бряг, които според международното право се считат за незаконни, върху земя, която палестинците смятат част от бъдещата си държава.

Вече от десетилетия Близкият изток е огнище на конфликти, а претенциите на израелците и на палестинците така и не можаха да бъдат удовлетворени, въпреки направените многобройни опити за това. Правозащитни организации отдавна предупреждават за извършващата се от десетилетия „пълзяща анексия" на Западния бряг. Западният бряг е разрязан на стотици отделни парчета, в които живеят два народа с различни правни и политически системи.

С годините създаването на независима палестинска държава става все по-нереалистично. От над 50 години Израел контролира всичко в региона – водните ресурси, земята, природните богатства. Както и при предишното анексиране – на Голанските възвишения и на Източен Ерусалим – повечето държави по света няма да признаят анексията. Но палестинците са скептични: те смятат, че само международната критика няма да спре Израел.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини