Last news in Fakti

19 Юни, 2023 10:18 1 368 10

Израел продължава да застроява окупирания Западен бряг

  • западен бряг-
  • селища-
  • израел-
  • палестина-
  • палестинци-
  • ивицата газа

Ще продължим да развиваме селищата и укрепването на израелската власт върху територията, обяви Израел

Израел продължава да застроява окупирания Западен бряг - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Националистическо-религиозното правителство на Израел вчера представи планове за одобряване на хиляди разрешителни за строеж на окупирания Западен бряг. Това стана въпреки натиска на САЩ разширяването на селищата да бъде спряно, тъй като Вашингтон го смята за пречка за мира с палестинците, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Плановете за одобрение на 4560 жилища в различни области на Западния бряг бяха включени в дневния ред на израелския върховен съвет по планиране, който се събира тази седмица. Само 1332 жилища са на етап окончателно одобрение, а за останалите продължава процесът на предварително разрешение.

„Ще продължим да развиваме селищата и укрепването на израелската власт върху територията“, каза финансовият министър Бецалел Смотрич. Той отговаря и за ресор отбрана и това му дава водеща роля в управлението на Западния бряг, отбелязва Ройтерс. Повечето държави смятат селищата, построени върху земя, завзета от Израел във войната в Близкия изток през 1967 г., за незаконни. Тези селища са един от основните проблеми в израелско-палестински конфликт. Палестинците се стремят да създадат независима държава на Западния бряг и в Ивицата Газа със столица Източен Йерусалим.

От 2014 г. мирните преговори, водени с посредничеството на САЩ, са замразени. Държавният департамент на САЩ заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от този ход и призова Израел да се върне към диалога, насочен към деескалация. „В съответствие с дългогодишната си политика, Съединените щати се противопоставят на такива едностранни действия, които правят решение с две държави по-трудно за постигане и са пречка за мира", се казва в изявление на говорителя на ведомството Матю Милър.

От встъпването си в длъжност през януари, управляващата коалиция на министър-председателя Бенямин Нетаняху одобри подпомагането на повече от 7000 нови жилищни единици, повечето навътре в Западния бряг. Правителството също така промени закон, за да даде възможност на заселниците да се върнат в четири селища, които преди това бяха евакуирани. В отговор на вчерашното израелско решение Палестинската автономия, която упражнява ограничено самоуправление в части от Западния бряг, каза, че ще бойкотира среща на Съвместния икономически комитет с Израел, насрочена за днес.

Палестинската ислямистка групировка Хамас, която управлява Газа от 2007 г., след като Израел изтегли оттам войниците и заселниците, осъди този ход, като каза, че „няма да даде (на Израел) легитимност над нашата земя. Нашият народ ще се съпротивлява с всички средства". Групи еврейски заселници приветстваха съобщението. „Хората избраха да продължат да строят в Юдея и Самария и долината на (река) Йордан и така трябва бъде“, каза Шломо Нейман, кмет на регионалния съвет в Гуш Ецион и председател на Съвета Йеша, като използва израелските библейски имена за Западния бряг.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огромно нахалство

    19 2 Отговор
    на чифутляците и пуяците

    Коментиран от #3

  • 2 БСП за България и Радев

    13 6 Отговор
    Израел са другата част от оста на нациския Запад, и след Украйна трябва отново да помогнем на братския сирийски народ да ги денацифицира веднъж завинаги
  • 3 САМО ПИТАМ

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "Огромно нахалство":



    Санкции за израелския АГРЕСОР и ОКУПАТОР кога? Или няма, защото Израел не заплашва хегемонията на долара?



  • 4 Аха

    20 4 Отговор
    Значиспоред западнАлия свят Русия няма прсво да си върне изконни руски земи с руско население в Източна Украйна,а исрал може безнаказано да заграбва чужда зема и да избива палестинския народ.
  • 5 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    докато Щатите са силни в региона и Израел ще е силен но хиените чакат отстрани кога ще се подхлъзне големия
  • 6 военен бандитизъм

    17 2 Отговор
    Някой от тези защо не се преследва от Хага, защо само руснаците??? Двойноаршинство
  • 7 българина

    15 2 Отговор
    не чувам нато по въпроса
  • 8 hfа наго

    10 2 Отговор
    Лоша дума за евреите да на чувам! Техните бомби са мирни бомби, те не правят лошо никому .... тихо, тихо!
  • 9 Ундердог

    3 5 Отговор
    Ясно е, че Юдея и Самария са древни Израелски територии. Задачата на дипломатите е много сложна и трудна. Ако намерят някакво дипломатическо решение за мирно съвместно съществуване, ще бъде добре за всички.
  • 10 Анджело

    0 2 Отговор
    айде сега Хаимарси за Палестина и санкции за Израел?