Отидете към основна версия

3 189 15

Военни прекъснаха мобилните комуникации и интернета

  • судан-
  • военен преврат-
  • интернет-
  • телефони-
  • хартум-
  • армия

Армията е блокирала входовете към столицата

Снимка: БГНЕС/ EPA

В столицата на Судан са прекъснати мобилните комуникации и интернет. Продемократична групировка призова гражданите да протестират срещу вероятния военен преврат, предаде БТА.

Военни задържаха най-малко петима висши судански правителствени служители. В столицата Хартум са прекъснати мобилните връзки и интернет. Продемократична групировка призова суданците да излязат на улицата, за да се противопоставят на действията на военните, които вероятно извършват военен преврат, съобщи AP.

Според телевизия "Ал Арабия" в Хартум не работят и стационарните телефони. Преди няколко часа в Хартум започнаха арести. Задържани са министри и членове на управляващия Суверенен съвет, губернатора на щата, в който се намира столицата. Съобщава се, че под домашен арест е и премиерът Абдала Хамдок. Армията е блокирала входовете към столицата.

От няколко седмици в Судан расте напрежението между гражданските и военните ръководители. През септември бе направен опит за преврат, който раздели страната, засилвайки старото противопоставяне между консервативните ислямисти, които искат военно управление, и силите, свалили с масови протести бившия автократски лидер Омар Башир. Суданската асоциация на професионалистите, основното продемократично обединение в страната, прикани гражданите да излязат на улицата, за да защитят страната от действията на военните.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Судан: пуч с мирис на пари и власт

    Извънредното положение в Судан беше наложено в понеделник, малко след осъществения военен преврат. Обяви го генерал Абдел Фатах ал Бурхан. Само часове ...
    27.10.2021
    1 623
    9
  • Премиер е под домашен арест

    Суданският министър-председател Абдала Хамдок беше поставен под домашен арест, след като неидентифицирани военни сили обсадиха къщата му днес, съобщи ...
    25.10.2021
    2 046
    9