Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 20:39 1 615 9

Судан: пуч с мирис на пари и власт

  • судан-
  • африка-
  • пари-
  • власт-
  • пуч-
  • преврат-
  • военен преврат

Пучистите в Судан се представят за спасители на нацията. Всъщност основната им грижа са властта, привилегиите и печалбите.

Судан: пуч с мирис на пари и власт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Извънредното положение в Судан беше наложено в понеделник, малко след осъществения военен преврат. Обяви го генерал Абдел Фатах ал Бурхан. Само часове по-късно в Египет тамошният президент Абдел Фатах ас Сиси отмени извънредното положение в неговата страна. Чиста случайност или по-скоро закономерност?

По примера на Египет

В Судан с преврат беше свалено преходното правителство, а с това угаснаха и надеждите за свободни избори, цивилно правителство и демократично развитие. Но очевидно - поне за президента Сиси в съседен Египет - това са добри новини. Защото за режима в Кайро няма по-голяма заплаха от една успешна революция в южната му съседка по поречието на Нил. А хората в Судан напоследък нагледно показаха на египтяните, че и в Арабския свят нещата могат да се променят. Но превратът от началото на седмицата временно слага точка на постигнатия напредък. Генералите от египетската армия, която открай време е могъщ фактор в Кайро, нямат никакъв проблем да припознаят своите колеги в Хартум. По примера на Египет от 2013 година, сега и в Судан военните се представят като спасители на нацията. Но - отново точно както в Египет през 2013 – и в Судан всъщност става дума единствено за опазване на собствената власт и привилегии.

Над 2 милиарда евро годишна печалба

Също както в Египет, и суданската доста прогнила икономика се контролира в голяма степен от военните. Добивът на нефт, мелниците за зърно, строителните фирми, мобилните комуникации, вносът на електроника – всичко това се намира в ръцете на „Военната индустриална корпорация“, чиито печалби пък отиват директно в джоба на военния елит. Армията притежава поне 200 предприятия, чиито общи печалби, според оценките, възлизат на 2 милиарда евро годишно. В началото на тази година цивилният премиер Абдала Хамдок успя да изкопчи от военните съгласието им да прехвърлят гражданското производство под управлението на финансовото министерство. Според плановете, догодина в Судан трябваше да се проведат свободни избори, а през 2023 година управлението да се поеме от едно чисто цивилно правителство. Но ако това наистина се случи, тогава суданското офицерство би изгубило най-важния източник на своите доходи.

Хемети - силният човек в сянка

Сред ключовите фигури във военната върхушка е и един мъж, който остана невидим по време на преврата: генерал Мохамед Дагало, наричан още Хемети. Той командва суданските части за бързо реагиране RSF, които и в момента преследват демонстрантите по улиците на Хартум. Хемети командваше RSF по време на войната в Дарфур, във връзка с която срещу него се отправят много тежки обвинения за военни престъпления, включително кланета и изнасилвания. Генералът, за когото винаги се казва, че е безскрупулен и калèн в битките, същевременно държи под свой контрол едно от най-влиятелните племена в Западен Судан. Както стана дума, при сегашния преврат той остана в сянка, но въпреки това всички го смятат за всъщност най-могъщия човек в Судан. Хемети поддържа отлични връзки по целия Арабски полуостров. Саудитска Арабия и ОАЕ се възползваха от него и неговите сили за бързо реагиране по време на войната в Йемен, а също и в конфликта в Либия. Твърди се, че тогава суданският генерал им е предоставил на разположение хиляди наемници.

Завръщането на старата корумпирана гвардия

Начело с генерали като Хемети или Бурхан Судан е заплашен отново да се срине, връщайки се към мрачното си минало. Цивилните министри от преходното правителство бяха отвлечени и укрити на неизвестно място. В правителствената резиденция се завърна старата гвардия – корумпираната клика на хората в лъскави униформи. Сега Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия отново имат верни съюзници в Хартум.

Автор: Мартин Дурм (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърдели

    14 2 Отговор
    Колкото и трудно да се ориентираме в тази черна неразбория, щом велетата реват, значи Судан е на правилният път. Тези са ми като лакмус, никога не бърка.

    Коментиран от #3

  • 2 Kcaniba

    18 2 Отговор
    щом сороснята и веллето риват, знач Вагнер дси е свършил работата!!!
  • 3 ARGON

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Смърдели":

    Абсолютно си прав. Дойче Зеле - еврейска медия за откровени лъжи, дезинформация и пропаганда. Прав си - Судан е на прав път, щом юдеите реват, че не могат да им оглозгат държавата. Всички "демократични" държави са под еврейски контрол, където юдеите ги смучат ненаситно.
  • 4 Без коментар

    1 4 Отговор
    Пучистите в Судан се представят за спасители на нацията. Всъщност основната им грижа са властта, привилегиите и печалбите.
  • 5 Сега и суданците

    1 6 Отговор
    Ще страдат като египтяните. Чакат ги глад и мизерия.

    Коментиран от #6

  • 6 Къ щяло

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сега и суданците":

    Те до сега само пасти плющяха щото.

    Коментиран от #7

  • 7 Е сега и пасти

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Къ щяло":

    Няма да ядът
  • 8 Механик

    2 1 Отговор
    Ох, Судански Боже! Моля те, дано няма КОРОНА! До сега ти ни пази и нямахме корони, не ни се налагаше да носим маски и да представяме "зелени сертификати". Запази ни и занапред Боже от тая лудост! С"пуча" сами ще се оправим.
  • 9 Реципрочност

    3 2 Отговор
    Судан като в САЩ само,че покрит със сняг! ООН за малко не разположи сини каски от Гана пред Конгреса?!