Отидете към основна версия

9 339 191

Euronews: В България е кошмар! Всеки ден от COVID-19 си отиват хора, колкото една самолетна катастрофа

  • починали-
  • българия-
  • кошмар-
  • euronews-
  • репортаж-
  • ваксини-
  • ваксинирани-
  • заразени-
  • софия

Всеки ден България губи хора, еквивалентни по брой на една самолетна катастрофа

Снимка: БГНЕС

Ситуацията в България е кошмарна. Страната е начело в световната класация по брой смъртни случаи на глава от населението, свързани с коронавируса, две седмици преди провеждането на предсрочни избори за трети път тази година. Така Euronews описва здравната ситуация в България.

„Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна катастрофа. Това е наистина ужасяващо", казва за агенцията Ружа Смилова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. И въпреки черните заглавия населението остава неподатливо, като в някои от градовете имаше протести срещу зелените сертификати, които станаха задължителни за влизане в молове и ресторанти.

България се намира в тежка политическа криза, белязана от продължилото месеци наред протестно движение, започнало миналата година с призив за оставка на популисткото правителство на Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Оттогава парламентарните избори бяха организирани два пъти, през април и юли, но спечелилите партии не успяха да сформират управляваща коалиция. Понастоящем страната се ръководи от служебно правителство, което не желае да приема по-строги мерки заради страх от обществена реакция.

България е най-бързо намаляващата страна в света (по отношение на населението), посочва още Euronews. България търпи значителен демографски спад поради миграцията, както и заради ниската раждаемост. Настоящата смъртна спирала от COVID-19 вероятно ще усложни проблема. Към момента на публикуването на статията България регистрира 338,83 смъртни случая на 100 000 жители, което е абсолютен антирекорд. В Румъния са регистрирани 237,73 смъртни случая на 100 000 население, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс”. Българските граждани са и най-слабо ваксинираните в Европа. Само 1,38 милиона души са получили две дози от ваксините, което е 20 процента от почти 7-милионното население на страната.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 110 гласа.

Свързани новини