Отидете към основна версия

8 075 87

САЩ отправиха „кристално ясно” предупреждение към Китай

  • тайван-
  • предупреждение-
  • сащ-
  • китай-
  • антъни блинкън

Вашингтон се противопоставя на действията на Пекин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е казал на китайския външен министър Ван И, че Вашингтон се противопоставя на действията на Пекин, които засилват напрежението в Тайванския проток, предаде Ройтерс, като се позова на източник от Държавния департамент.

Според източника на едночасовата среща в кулоарите на форума на Г-20 в Рим Блинкън е изразил "кристално ясно", че САЩ са против всякакви опити на Китай едностранно да промени статуквото. САЩ искат да се справят с интензивното съперничество между двете водещи световни икономики, каза източникът и добави, че две страни са признали важността на отворените линии за комуникация между тях.

Всеки конфликт между Тайпе и Пекин би бил катастрофа не само за Тайван, но и за Китай и останалия свят, заяви днес за Франс прес тайванският външен министър Джоузеф Ву. Напрежението ескалира успоредно с все по-честите навлизания на китайски самолети във въздушното пространство на Тайван. Комунистическите власти в Пекин смятат Тайван за своя провинция, на която е предопределено да се върне в лоното му, ако трябва и със сила.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 57 гласа.

Свързани новини