Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 13:20 8 067 87

САЩ отправиха „кристално ясно” предупреждение към Китай

  • тайван-
  • предупреждение-
  • сащ-
  • китай-
  • антъни блинкън

Вашингтон се противопоставя на действията на Пекин

САЩ отправиха „кристално ясно” предупреждение към Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е казал на китайския външен министър Ван И, че Вашингтон се противопоставя на действията на Пекин, които засилват напрежението в Тайванския проток, предаде Ройтерс, като се позова на източник от Държавния департамент.

Според източника на едночасовата среща в кулоарите на форума на Г-20 в Рим Блинкън е изразил "кристално ясно", че САЩ са против всякакви опити на Китай едностранно да промени статуквото. САЩ искат да се справят с интензивното съперничество между двете водещи световни икономики, каза източникът и добави, че две страни са признали важността на отворените линии за комуникация между тях.

Всеки конфликт между Тайпе и Пекин би бил катастрофа не само за Тайван, но и за Китай и останалия свят, заяви днес за Франс прес тайванският външен министър Джоузеф Ву. Напрежението ескалира успоредно с все по-честите навлизания на китайски самолети във въздушното пространство на Тайван. Комунистическите власти в Пекин смятат Тайван за своя провинция, на която е предопределено да се върне в лоното му, ако трябва и със сила.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    59 12 Отговор
    Много интересно ъайвандко име, джоузеф ву, все едно падишах Иван
  • 2 НАТО ВЕЦ

    129 29 Отговор
    Китайците си го поместиха ......

    Коментиран от #14

  • 3 И НЕ Е

    63 14 Отговор
    БЛИНКЪН, а е БЛИНКИН! Руски евреи. Негов по-възрастен роднина е съветник на Путин.

    Коментиран от #46

  • 4 Непоносимост

    77 18 Отговор
    Америка краде от други.Тази нация е булумадж от негри от Африка и баркодж от Европа.Очко ако скочи повече булумадж няма да има.

    Коментиран от #7, #67

  • 5 тъпи янки

    76 17 Отговор
    Китай отговорил , ей са шъ го извадим и дакато се давите ще го изтръскаме и приберем обратно.
  • 6 И защо

    73 11 Отговор
    се смята, че връщането на Тайван в лоното на Китай е конфликт между Тайпе и Бейджинг? Това би било конфликт между Китай и САЩ. Но наште братя по оръжие ще седят и ще гледат безучастно, относно военната намеса. И ще се започне зануляването на долара.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лунатици

    101 10 Отговор
    Антъни Блинкен дали е готов да излезе не пред населението, а пред армията и да каже, че мисли да воюва с Китай? Ще му се разбяга всичките полове от армията, не може ги събра!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 тнт

    22 5 Отговор
    През 1835 мексиканският президент ген. Антонио Лопес де Санта Ана предложил нова конституция, с която трябвало да се отмени робството, от което зависела прехраната на много американски заселници. Освен това, за да ядоса още повече заселници, той насилствено довежда нелегални емигранти от пограничните щати и им дава земите на заселниците. Тази политика въдворила недоволство сред жителите на Тексас и станала причина за Войната за независимост.
  • 11 тнт

    16 4 Отговор
    Първата битка между тексасците и мексиканците била на 2 октомври 1835 близо до градчето Гонзалес. Командирът на тексаската армия със 150 души бил Джон Хенри Мур. Мексиканската кавалерия са численост 100 души била под командването Франсиско де Кастанеда. Тексасците не били редовна армия, а само доброволци. Първото по-сериозно сражение било битката при Консепсион, която била на 28 октомври 1835. Там участвали 90 тексасци под командването на Стивън Остин и 450 мексиканци (300 драгуни, 100 пехотинци, 2 оръдия) под командването на Доминго Угартечеа. В тази битка тексасците отблъснали числено превъзхождащата ги мексиканска армия, като губят само един човек, Ричард Андрюс, докато мексиканците губят между 14 и 76 души (според различни източници).

    На 12 октомври армията на Остин (около 600 души) обсажда мексиканския град Сан Антонио де Бехар, който бил защитаван от армия от 1200 души под командването на Мартин Перфекто де Кос. Малко след това Остин отишъл в САЩ, откъдето се снабдявал с оръжия, а обсадата оглавил ген. Едуард Бърлсън, който предприел няколко успешни атаки на града. На 11 декември мексиканският гарнизон, страдащ от недостиг на провизии, капитулирал. Мексиканската артилерия и оръжия останали в ръцете на тексасците.
    На 9 декември Тексасците превзели малкия град Голиад, в който на 10 декември била провъзгласена независимостта на Тексас!
  • 12 Мексико

    68 9 Отговор
    и до днес не признава Тексас за територия на САЩ!
    Китай "кристално ясно" ли да обясни на САЩ,че Тексас е територия на Мексико ида им го върнат иначе ще има кофти последици за САЩ!
  • 13 Kcaniba

    15 32 Отговор
    фащисаните от Русия по бункерите сисят, а сега втора беля си намериха - Китай!!! Че ги боли двойно май!!!

    Коментиран от #21, #81

  • 14 Ще има и още

    49 2 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Те могат да си предупреждават колкото си искат. Обаче танкерите с втечнен природен американски газ пътуват към Китай. От това по ясен "знак" - здраве му кажи !
  • 15 mi6osp

    50 7 Отговор
    Според доклад на Пентагона от края на 2020, властите на САЩ не трябва да допускат война с Китай поради неприемливо висок процент (85%) жертви сред американското население. Затова САЩ преминават на тактиката " Отправяме деветстотин петдесет и второто последно предупреждение към Китай!!!".
  • 16 ужас

    49 13 Отговор
    Китай има 63 кубитов квантов компютър, който е 10 000 000 000 пъти по бърз от американския(на Гугъл). Това е новина, която заслужава внимание. Новина щеше да бъде , ако сащ НЕ бяха заплашили Китай.

    Коментиран от #28, #84

  • 17 sd123456

    7 63 Отговор
    да пукнете русоиди, любимата ви миризлива матушка ще се разпадне на губернии под собствената си тежест.

    Коментиран от #23, #30, #71

  • 18 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    53 7 Отговор
    Краварите да стоят в Кравария
    и тогава няма да има напрежение в Тайванския проток...
  • 19 Бесен Язовец

    47 9 Отговор
    Сороснята обича да си вре гагата в чужди конфликти и накрая ще го яде!
  • 20 sd123456

    6 56 Отговор
    САЩ ще ударят Китай или Русия в случай на нужда с ядрени ракети изстреляни от подводници. Няма да си цапат ръцете.

    Коментиран от #24, #26, #29

  • 21 mi6osp

    22 3 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Проблемът е друг, но Мирча Кришан си знае краставицата. 🎃
  • 22 sd123456

    8 41 Отговор
    Китай разчетоха грешно изтеглянето от Афганистан. Помислиха си че е от слабост. А всъщност така САЩ намали разходите си с 20 милиарда годишно от ненужния афганистан, които сега се пренасочват за борба с Китай.

    Коментиран от #36

  • 23 Какви

    37 8 Отговор

    До коментар #17 от "sd123456":

    русоиди?Тук са само харесващи Китай!Сега ли се събуди от амфетите и алкохола и не уцели статията?!

    Коментиран от #37

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 sd123456

    9 40 Отговор
    тези дето харесвате китай сте същите русоидски из-роди. ама китай ще такова таковата на матушката ви един прекрасен ден.

    Коментиран от #31, #82

  • 26 mi6osp

    33 5 Отговор

    До коментар #20 от "sd123456":

    Ъхъ, то само САЩ имат подводници с ядрени ракети. Защо ли ядреният удар на САЩ няма да стане ? Ами защото тези подводници няма къде , при кого и защо да се приберат .
  • 27 sd123456

    7 30 Отговор
    Такива подводници наистина имат само САЩ. Както и самолетоносачи.

    Коментиран от #35, #54

  • 28 АХТУНГ АХТУНГ👆👆

    12 6 Отговор

    До коментар #16 от "ужас":

    СЛАГАЙТЕ НА КАМЕРИТЕ НА КОМЮТРИ ЛАПТОП ТЕЛЕФОНИ ТАБЛЕТИ„ ЛЕПЕНКИ”,ЗАЩОТО НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКО КИТАЙЦИ ВИ ГЛЕДАТ И СЕ ХИЛЯТ КАТО ПАТИЦИ ПО ПЕКИНСКИ 😊😊😊

    Коментиран от #68

  • 29 Ще ударят

    23 2 Отговор

    До коментар #20 от "sd123456":

    с гол гз по два таралежа!Сетне дали Големия каньон ще стане причина да има две Северни Америки!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 mi6osp

    25 4 Отговор

    До коментар #25 от "sd123456":

    Уникално тъпо е да предположиш, че Китай ще остави на мира тези, които го заплашват, за да воюва с тези , които са му приятели. А от война САЩ с Китай печели третия.
  • 32 ПЕНКО

    36 5 Отговор
    ЕВРЕИНЪТ БЛИНКЪН Е НАЯСНО ,ЧЕ ПАДНЕ ЛИ ДОЛАРЪТ НА САЩ -ЗАГИВА И ИЗРАЕЛ + ХОЛОКОСТ ЗА ДУШЕЩИТЕ ДНЕС ВСИЧКИ НАРОДИ --АМЕРИКАНСКИ ЕВРЕИ -ЦИОНИСТИ -СЕМИТИ - БАНКЕРИ --ТЕ СА СОБСТВЕНИЦИ НА Ф.РЕЗЕРВ НА САЩ -ЧАСТНО !!!

    Коментиран от #53, #66

  • 33 100pera

    33 4 Отговор
    Хайде да спрете с лъжите, а?
    1. Няма такова нещо, като "въздушно пространство на Тайван". 15 страни са признали Република Китай, както се величаят ония на острова - Белиз, Гватемала, Хаити, Ватикана, Хондурас, Маршалски острови, Науру, Никарагуа, Палау, Парагвай, Св.Лучия, Св.Китс и Невис, Св.Винсент и Гренадини, Свазиленд и Тувалу. Останалите признават, че Тайван е част от Китай.
    2. Това, което "нарушават" (според медиите) китайците е air defense identification zone, която не е дефинирана или включена в никакво споразумение/договор.
    3. Злоупотребява се с пропагандни цели с "нарушаването" на ADIZ на Тайван - тази зона навлиза доста навътре в континентален Китай (КНР) - на около 400-500 км. Естествено е, китайците да летят над собствената им територия. Иначе, Турция може да претендира, че всеки полет над България нарушава нейната AIDZ...

    Коментиран от #49

  • 34 Въпрос

    18 2 Отговор
    Той бидона знае ли къде се намира и какво въобще става ,за да може даже и да се изразява,а камо ли както пише този шут наречен журналя и "кристално ясно"?
  • 35 mi6osp

    30 2 Отговор

    До коментар #27 от "sd123456":

    Подводниците,самолетоносачите и флотът в момента са само едри цели в океана, отживелица от ерата на войните с канонерките. Тогава флотът е воювал и унищожавал далечни държави, докато собствената му държава де процъфтявала в мир на друг континент. Сега тази държава за час става ядрена пустиня.
  • 36 Я виж

    26 3 Отговор

    До коментар #22 от "sd123456":

    ти ?! Сега стана ясно на всички ,че американците са избягали от Афганистан защото били по-силни!?Вярно много храбро бягаха ,дори афганистанците падаха като круши от самолетите им ,но Супермен го нямаше да ги хване!
  • 37 Бесен Язовец

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Какви":

    И не позна, потомствен седерастичен херцар е!!

    Коментиран от #51

  • 38 Подуянска херца

    2 12 Отговор
    Само САЩ и Сорос само обичам ги.
  • 39 Смех

    28 1 Отговор
    Товя трябва да е в раздел хумор сатира и забава.
    Къде е Китай 1,5 млрд население и почти цялото Световно производство а и технологии вече и джуджето Сащ с 350млн население главно латиноси а дори вече и български ци гани които от 50 години потребляват повече отколкото произвеждат.
  • 40 ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ

    25 0 Отговор
    ДЕНИСЧО, МНОГО ..."КРИСТАЛНО" УКРАСЯВАШ НЕЩАТА ...........ТОЯ ШОРОШ ВИ Е ПРОМИЛ , ДАЖЕ ИЗГЛАДИЛ МОЗЪЧЕТАТА...!!!!
  • 41 Апокалипсис за САЩ

    16 1 Отговор
    Да изчезнат дано
  • 42 ПРОДЪЛЖАВАМЕ КРАЖБАТА

    11 0 Отговор
    Кристално ясно, като мъгла
  • 43 TROY

    17 2 Отговор
    Кристално ясно е, че реднеците дължат 18 трилиона щатски долара на Китай и се чудят как да се измъкнат като предния от гащи.
  • 44 Ха ха

    15 0 Отговор
    Русия все още няма претенции към Тайпе .Спи спокойно .
  • 45 TROY

    13 3 Отговор
    Кристално ясно е, че реднеците дължат 18 трилиона щатски долара на Китай и се чудят как да се измъкнат като предния от гащи.
  • 46 Българка

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "И НЕ Е":

    Голям празник!

    Коментиран от #50

  • 47 TROY

    10 1 Отговор
    Кристално ясно е, че реднеците дължат 18 трилиона щатски долара на Китай и се чудят как да се измъкнат като предния от гащи.
  • 48 Дъ Мозък

    19 0 Отговор
    САШка требва да вземе кредит от Китай за да изпрати войски срещу Китай. Най много пак некой кораб да застане напреко и да умреме от глад половината свет
  • 49 Вожде

    14 0 Отговор

    До коментар #33 от "100pera":

    той Блинкин не ги знае тези работи,камо ли Денис!!!
  • 50 И НЕ Е

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Българка":

    Очевидно е, че напъните да мислиш правилно са доста големи, но още не ти се получава. Продължавай с опитите!
  • 51 Е сега

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бесен Язовец":

    щом казваш!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ХЪМ

    12 4 Отговор

    До коментар #32 от "ПЕНКО":

    Незнам дали знаеш, но политиката на САЩ отнодно Израел е обърната на 180 градуса. Относно долара- не зависи от САШ, а от Китай. Поради настъпващата яка рецесия и в Китай на товарищ Си ще му се наложи да присъедини Тайван, което ще е началото на зануляването на долара.

    Коментиран от #56

  • 54 mi6osp

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "sd123456":

    За да схванеш какви подводници имат не само САЩ, прочети за операция Бегемот 2 или за залпа на Новомосковск.
  • 55 хуйпийчай

    0 0 Отговор
    и какво от това?
  • 56 факт

    16 3 Отговор

    До коментар #53 от "ХЪМ":

    А защо да не го присъедини Тайван е Китайски остров чието население са Китайци логично е да отиде към Китай не е логично обаче Кот Дивоар например да отиде към Франция защото там французи няма.
    Товя е разликата между Китай спечелил всичко с трудолюбие и колониалните държави спечелили с крадене и поробване.

    Коментиран от #63

  • 57 последна медия

    10 0 Отговор
    Денисчо - фалшивата новина!
  • 58 Предупреждението върви!! Всичко е Пунта

    11 2 Отговор
    Мара!! Когато Реши Китай, ще си върне Остров Тайван и никой не може да ги спре!! Бил е хиляди години територия на Китай както Тексас на Мексико, Крим на Русия!! А ТЪРГОВИЯТА С Газ върви добре!! В СВ петрола от Американските фирми е идвал до Испания, и от Там за Германия!!! Американските Еврей за продавали петрол на Хитрер, горива и са му отпускали заеми, до като тяхните санародници са са загивали в Лагерите????!! Бизнес, един умира друг муго з..... ра!!! Не съм чел, чул, Американски танкер дае потопен през Втората световна, превозвал гориво за"неутрална Испания" Никой несее осмелил да потопи собствеността на Американските Еврей милиардери!! Факт????

    Коментиран от #78

  • 59 SSss

    11 3 Отговор
    Още на времето баба Ванга е казала че Владимир ще спаси света,но преди това жълтите(китайците) ще изчистят най голямото зло САЩ.Нека само се пробват.

  • 60 nikola

    5 1 Отговор
    aко си върнете Тайван , сащ ще пратят десантчици с леви китки и възелина , да видите вие ,какво са мъже....
  • 61 натовци

    8 1 Отговор
    Tоя пак ли се е друсал... Hе случайно Kитай даде заем от 3,2 милиарда долара на Кения за да е по независима от други държави.. ( Парите бяха отпуснати за строителството на железопътна линия между Момбаса и столицата Найроби също и за пристанището на Момбаса ) A защо например Cащ не подаряват на България няколко F-16 а на Tурция и Гърция.
  • 62 Гробар

    4 1 Отговор
    Плашат Кънча с ножка
  • 63 ХЪМ

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "факт":

    Къде прочете в поста ми, че присъединяването е добро или лошо?
  • 64 Наблюдател

    8 1 Отговор
    "Кристално ясно" се видя в Афганистан колко може да се вярва на американците, а кюрдите го разбраха още по-рано....
  • 65 Sieg

    9 1 Отговор
    От къде на къде САЩ ще казват каквото и да било. Я да го...... под вода!
  • 66 Геро

    1 7 Отговор

    До коментар #32 от "ПЕНКО":

    Ама децата ви учат в САЩ, а и японската принцеса живее в НЮ Йорк???? Защо???
  • 67 Шамара

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Непоносимост":

    Ти на страната на Китай ли си?

    Коментиран от #69

  • 68 ХАХАХА

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "АХТУНГ АХТУНГ👆👆":

    Пиян ли си, нищо не ти се разбира. Дай пояснение кой на кого се смее и кой патки пасе.
  • 69 винету

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Шамара":

    По важното е, че Путин е на сраната на Китай. Ама да се прайме, че слона в стаята е комар.

    Коментиран от #77

  • 70 Истината

    2 7 Отговор
    Предпочитам да живеят под закрилата на САЩ отколкото на Китай. В Китай ти отнемата правото да си човек. Не си свободен. За това комунизма е мъртъв вече от 100 години. В Китай това е подобие на империализъм 10% демокрация 90% комунизъм.

    Коментиран от #74

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Нинка.

    0 0 Отговор
    Еййй,много кълнеш ,бе дрииисък,!!.Ще се нас..ереш...

    Коментиран от #73

  • 73 Нинка.

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Нинка.":

    До 17
  • 74 Шанхаецът..

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "Истината":

    Тайван е Китай!!.Трябва да се слеем доброволно ,и демократично .Иначе е по лошо.!.
  • 75 Справедливост

    10 2 Отговор
    САЩ да не лицемерничат, а да върнат хавайските острови на законния им крал.
    през Март 1897 Хавайските острови са били анексирани след поредица резолюции на Конгреса на САЩ.
    А за избитите индианци и завладените им територии защо нищо не казват краварите?
    За какъв Тайван, за какъв Крим реват агресорите САЩ?
  • 76 косача

    4 2 Отговор
    Намесата на Хамериканските терористи в конфликт между Китай и провинция Тайван ще бъде началото на края на Империята на злото намаляване на населението им от 330 на 30 милиона.
  • 77 Шамара

    0 4 Отговор

    До коментар #69 от "винету":

    След тях тоя комар ще награби и теб и твоя Путинн ,и тогава ще ревеш на два гласа!

    Коментиран от #79

  • 78 ККК

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Предупреждението върви!! Всичко е Пунта":

    Много си зле с историята ве ! Спри да пишеш тъпни ставаш смешен!
  • 79 Това

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Шамара":

    да не е да организираш гей парад?! Питай афганистанците,може и сомалийците!Ще награби леля си!
  • 80 грух

    0 2 Отговор
    хаха краварската кочина се разлага и разпада с всеки ден, така че, да не се правят на много страшни ! никой не им обръща внимание вече на психясалите краварци !
  • 81 грух

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    може ли да обясниш и да уточниш какво точно написа, че не ти се разбира ? много искам да знам, защото подозирам, че ще е нещо много умно.
  • 82 грух

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "sd123456":

    искаш ли да ми го кажеш лично ?
  • 83 БЕЛИНА ТРЪМП

    1 0 Отговор
    99,9% Чист Хлорен Диоксид в
    Стъклена Бутилка с Капкомер
    Директно от Производителя!
    МедБио+
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Надежда

    1 0 Отговор
    Кристално ясно да смени памперса.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.