Отидете към основна версия

2 917 18

Шпионски скандал между САЩ и Китай

  • сащ-
  • китай-
  • шпионаж

Американски съд призна китайски гражданин виновен за промишлен шпионаж

Снимка: Shutterstock

Съдът на Синсинати (Охайо) обяви китайския гражданин Сю Янджун за виновен в промишлен шпионаж, съобщиха от Министерството на правосъдието на САЩ. Според американските съдебни власти Сю Янджун, когото Вашингтон смята за офицер от разузнаването в КНР, е признат за виновен по всички обвинения, включително заговор, опит за промишлен шпионаж и продажба на класифицирани данни. „Разследването, арестът и съдебното преследване на офицер от разузнаването на Министерството на държавната сигурност на Китай е победа за американския народ и разузнавателната общност на САЩ“, каза Джей Уилямс Ривърс от ФБР, цитиран от Министерството на правосъдието.

Според държавното обвинение Сю Янджун съвсем целенасочено е търсил работници в американската авиационна индустрия от 2013 г. и ги е канил в Китай, където се е опитвал да открие класифицирана информация срещу големи хонорари. По-специално, през 2017 г. той е направил опит да получи техническа документация за композитна турбина на реактивен двигател, която може да бъде разработена от авиационното подразделение на General Electric (GE), но служител на GE, който се свърза с него, съобщава за това на ФБР. В Белгия Сю Янджун се среща с въпросния офицер и е задържан. След това екстрадиран в САЩ.

Китайският гражданин ще излежава 15-годишна ефективна присъда по обвинения в индустриален шпионаж, още 10 години за заговор за незаконно придобиване на търговско ноу-хау и глоба до 5 млн. USD.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини