Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 11:00 2 874 18

Шпионски скандал между САЩ и Китай

  • сащ-
  • китай-
  • шпионаж

Американски съд призна китайски гражданин виновен за промишлен шпионаж

Шпионски скандал между САЩ и Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Съдът на Синсинати (Охайо) обяви китайския гражданин Сю Янджун за виновен в промишлен шпионаж, съобщиха от Министерството на правосъдието на САЩ. Според американските съдебни власти Сю Янджун, когото Вашингтон смята за офицер от разузнаването в КНР, е признат за виновен по всички обвинения, включително заговор, опит за промишлен шпионаж и продажба на класифицирани данни. „Разследването, арестът и съдебното преследване на офицер от разузнаването на Министерството на държавната сигурност на Китай е победа за американския народ и разузнавателната общност на САЩ“, каза Джей Уилямс Ривърс от ФБР, цитиран от Министерството на правосъдието.

Според държавното обвинение Сю Янджун съвсем целенасочено е търсил работници в американската авиационна индустрия от 2013 г. и ги е канил в Китай, където се е опитвал да открие класифицирана информация срещу големи хонорари. По-специално, през 2017 г. той е направил опит да получи техническа документация за композитна турбина на реактивен двигател, която може да бъде разработена от авиационното подразделение на General Electric (GE), но служител на GE, който се свърза с него, съобщава за това на ФБР. В Белгия Сю Янджун се среща с въпросния офицер и е задържан. След това екстрадиран в САЩ.

Китайският гражданин ще излежава 15-годишна ефективна присъда по обвинения в индустриален шпионаж, още 10 години за заговор за незаконно придобиване на търговско ноу-хау и глоба до 5 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    32 15 Отговор
    Те китайците сега ще им го върнат, кравари обезателно ще метат дълго време китайските затвори!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хе хе хе

    24 9 Отговор
    Хванали го и го съдят след като композитната турбина вече е внедрена в производство и вложена в китайските изстребители?! След дъжд каулка!

    Коментиран от #8

  • 4 Makena

    26 13 Отговор
    Скандал няма, говрдатите са отвлекли китайски специалист ще има разплата КНР не прощава!
  • 5 Розуел NY Мексико

    18 12 Отговор
    Тоо от хамериканците няма какво да откраднеш като технология проради простата причина, че те не притежават технологии които биха били интересни за КНР!
  • 6 Соросоид

    26 5 Отговор
    Cпoрeд държaвнoтo oбвинeниe Cю Янджун cъвceм цeлeнacoчeнo e търcил рaбoтници в aмeрикaнcкaтa aвиaциoннa индуcтрия oт 2013 г. и ги e кaнил в Китaй, къдeтo ce e oпитвaл дa oткриe клacифицирaнa инфoрмaция cрeщу гoлeми хoнoрaри.
    ---
    След края на Студената война многобройни емисари на САЩ обикаляха бившия СССР и страните от Източния блок, набираха специалисти - инженери, учени и т.н. , обещаваха светло бъдеще и пр. и пр. В момента Китай прави точно това - привлича инженери с гаранция да плаща тройни заплати. Китайския бюджет за RD за 2021 г. е 2 трилиона долара. Нали имаме пазарна икономика, г-да? Вие сте я измислили, защо рИвете?
  • 7 Fat Man

    4 13 Отговор
    Аре джигитаеца марш в Гуантанамо 💪 Като свършат с него ще е широк като турбина на бмв дизел!
  • 8 Ерец

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хе хе хе":

    ККП имат държавен проект ,чиято цел е да привлече 1000 висококвалифицирани специалисти във всички свери на науката от цял свят . Когато им откажат стават и подобни не шпионски скандали , а шпионски провали. А тоя дето се е издънил ще си “изпее “ всичко каквото знае . Така , че който се смее последен най-добре се смее .Що се отнася до китайските зстребители - всичко е по руски образец !!!
  • 9 mi6osp

    12 4 Отговор
    Кой кого ли шпионира за новости в индустрията? През 2020 съотношението на признатите за годината патенти на САЩ и Китай беше 1: 9.
  • 10 Риналдю

    4 10 Отговор
    САЩ продължават да са световен технологичен лидер и е нормално китайци,руснаци и други по-недоразвити,да се опитват да докопат нещо,което не могат да разработят сами.И точно в тази сфера-самолетни и ракетни двигатели са изостанали сериозно.
  • 11 Сесесере

    4 14 Отговор
    ВЯРНО Е САЩ СА НАЙ ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТА НАЦИЯ С НАД 20 САМОЛЕТОНОСАЧА И НАЙ МОДЕРНИТЕ ОРЪЖИЯ рушняцити и чайнай ти са гола вода

    Коментиран от #12, #16

  • 12 mi6osp

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сесесере":

    Защо ли тогава американците се наsrаха от страх, когато наскоро Китай им демонстрира , че има орбитален бомбардировач, който е копие на съветски спътници, изстрелвани през и след 1968 г. с ракета Р-27орб?
  • 13 Алабала

    3 14 Отговор
    Колкото и да плюете, американската армия си остава най-силната в света, иначе досега и китайци и руснаци да са ги нападнали.
  • 14 ттт

    7 2 Отговор
    Един американец скоро ще бъде осъден и ще лежи 15 години в китайски затвор.
  • 15 Грух

    7 2 Отговор
    Китайчетата им Ев. Ах а макйта на наглите Говедарци. Кикики
  • 16 Ессере

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сесесере":

    Не са 20, а 200 самолетоносача!Кога си направят хиперзвук тогава могат да се мерят с РФ и КНК! Сега го д...т под вода!
  • 17 Та те

    5 2 Отговор
    имат същата политика заспециалисти в различниобласти.Та значи друг освен тях не може да купува умове?!?Защо?!
  • 18 Дългия

    1 0 Отговор
    Милено какво е,, ноу-хау" ма? Ама сте мисирки чуждопоклоници забравихте си майчиния език!