Отидете към основна версия

5 359 16

Загубите за Германия възлизат на 29 млрд. EUR

  • наводнение-
  • германия-
  • щети

Пораженията от юлските наводнения бяха изчислени чак сега

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германското правителство оценява щетите от юлските наводнения, които засегнаха няколко региона на страната, на рекордните 29,2 млрд. EUR, съобщи медийна група Funke, позовавайки се на данни от кабинета на министрите.

Германските власти са кандидатствали за финансова помощ от Фонда за солидарност на ЕС. В него Берлин обяви гореспоменатата сума. Така щетите от юлските наводнения далеч надвишават щетите, причинени от подобни бедствия през 2002 и 2013 г.

Малко повече от половината от декларираните щети са във федералната провинция Рейнланд-Пфалц – предимно в районите в долината на река Ар, над 40% са в Северен Рейн-Вестфалия. Бавария и Саксония пострадаха в по-малка степен.

От 12 юли в Западна и Югозападна Германия бушуват дъждове, които причиняват опустошителни наводнения. Заради тях притоците на Рейн Ар и Мозел, както и малките реки Зауер, Прюм, Нимс, Кил и Ерфт наводниха бреговете. Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц са основно засегнати. Общият брой на загиналите във всички населени места, засегнати от бедствието, надхвърли 180, над 750 души са ранени.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: