Отидете към основна версия

1 978 46

Съседите се борят за траен мир в Средиземно море

  • турция-
  • мевлют чавушоглу-
  • средиземно море

Турция е решена да отстоява и собствените си права докрай

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция полага усилия за установяването на траен мир и спокойствие в Средиземно море, но е готова за всякакви развития, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. "Хюриет". "Ние сме морски народ. Провалихме и ще продължаваме да проваляме подлите планове, които имат за цел да ни доведат до там, че да не можем да преминем отвъд Къзълкуле", заяви министърът на проява в град Алания, окръг Анталия, имайки предвид историческата кула Къзълкуле в града.
Турция, която има най-дългото крайбрежие в Средиземно море, често възразява срещу опити "да бъде залещена" в залива на Анталия. Според Анкара гръцките острови, с които е осеяно морето покрай турския бряг не формират континентален шелф.

Чавушоглу подчерта, че Турция уважава правата на всички и законите, но е решена да отстоява и собствените си права докрай. "Ако ще е на масата, тогава на масата. Ако ще е на терен, то на терен. Слава Богу, подготвени сме за всичко", подчерта той. По думите на турския министър със същото разбиране Турция подхожда и по отношение на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: