Отидете към основна версия

1 963 37

ЕС обмисля още по-строги наказания за непослушния Лукашенко

  • беларус-
  • мигранти-
  • александър лукашенко-
  • европейски съюз

По-рано днес полското правителство заяви, че Беларус иска да предизвика конфликт на границата между двете страни, тъй като големи групи мигранти продължават да вървят към границите на Европейския съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавите членки на Европейския съюз обсъждат коригиране на режима на санкции срещу Беларус, посочи в понеделник говорител на ЕК.

Обсъжданията "взимат предвид нововъзникващите заплахи", включително "инструментализация на миграцията" от страна на правителството на Беларус, като ЕС обвинява режима в Минск в "брутална, нечовешка злоупотреба с хора" и транспортирането им до границата със съюза.

Говорителят потвърди, че ЕС не планира да издига огради с бодлива тел по границите с Беларус. Той добави, че блокът подкрепя финансово Полша, но че в момента на място "няма присъствие на агенции на ЕС".

Той не уточни броя на мигрантите по границите, като се позова на данни на Фронтекс, според които техният брой е "няколко стотин".

По-рано днес полското правителство заяви, че Беларус иска да предизвика конфликт на границата между двете страни, тъй като големи групи мигранти продължават да вървят към границите на Европейския съюз.

"Беларус иска да предизвика голям инцидент, за предпочитане с изстрели и жертви. Според съобщения в медиите те подготвят голяма провокация близо до пограничното Кузница Бялостоцка, където ще има опит за масов преминаване на границата", заяви за полското обществено радио заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик.

В отговор на мигрантската криза в Източна Европа Литва настоя през миналия месец ЕС да установи физическа ограда, за да се защити от Беларус и нахлуващите от там мигранти.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: