Отидете към основна версия

2 108 17

Нова вълна! Кипър иска помощ от ЕС заради притока на мигранти

  • кипър-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • афганистан

В следващите дни предстои специално заседание на правителството, на което ще бъде обсъдена критичната ситуация и засилването на контрола за предотвратяване на мигрантските потоци

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Република Кипър е в извънредно положение по отношение на незаконната миграция и иска спешна извънредна помощ от ЕС, съобщи в понеделник вътрешният министър на страната Никос Нурис.

Между 60 и 100 незаконни мигранти и търсещи убежище пресичат на ден разделящата острова "зелена линия" и влизат в Република Кипър, заяви вътрешният министър Никос Нурис в парламента в понеделник.

От началото на октомври страната е изправена пред огромна мигрантска вълна, идваща главно през буферната зона от северната част на острова, подчерта той. Министър Нурис посочи, че в приемния бежански център в момента са настанени 2400 души при капацитет на лагера от 1000 души.

Над 10 000 са поискали убежище в Кипър от януари до октомври тази година. Почти 2500 от тях са от Сирия, а останалите са от страни като Нигерия, Конго, Камерун, Сомалия и други в Азия и Африка.

Заради увеличените и непрекъснати мигрантски потоци от окупираните територии Кипър моли Европейския съюз за спешна извънредна помощ, заяви кипърският вътрешен министър.

Нова лодка с 23 мигранти, сред които 4 жени и 6 деца, пристигна в понеделник късно следобед на територията на британската военновъздушна база "Акротири".

В следващите дни предстои специално заседание на правителството, на което ще бъде обсъдена критичната ситуация и засилването на контрола за предотвратяване на мигрантските потоци.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.

Свързани новини