Отидете към основна версия

1 803 4

Експлозии разтърсиха столицата на Уганда

  • атентат-
  • уганда-
  • убити-
  • тероризъм-
  • атака-
  • кампала

Атентат близо до главното управление на полицията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Трима атентатори самоубийци се взривиха в сърцето на угандийската столица Кампала, единият - близо до сградата на парламента на Уганда, а другите - близо до главното управление на полицията. Най-малко шест души загинаха, 33 са ранени, съобщи полицията, цитирана от ДПА, предаде БТА.

Броят на загиналите включва и атентаторите, за които се предполага, че са бунтовници от Съюзническите демократични сили (АДФ), ислямистка екстремистка организация, каза говорител на полицията. През март правителството на САЩ обяви АДФ за терористична организация и я определи като разклонение на групировката "Ислямска държава". Твърди се, че АДФ извършва нападения срещу обекти в Уганда, действайки от територията на съседната Демократична република Конго.

Първият от днешните взривове избухна в 10:03 ч. сутринта близо до централното управление на полицията в Кампала. Кадри от охранителни камери показват как мъж с раница задейства бомбата, която носи. Три минути по-късно двама други атентатори, преоблечени като куриери на мотоциклет, детонират още експлозиви, този път близо до парламента. Арестуван е заподозрян, който отвел полицията до още едно взривно устройство, което било обезвредено. В социалните мрежи бяха споделени видеокадри с горящи автомобили и издигащ се пушек. Заседанията на парламента са преустановени до второ нареждане, а много от улиците в града са отцепени.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.

Свързани новини