Отидете към основна версия

1 875 15

Белият дом отпуска милиарди за запазване на съществуващите АЕЦ

  • атомна енергетика-
  • сащ-
  • белият дом-
  • аец-
  • джо байдън-
  • вашингтон

Шест милиарда долара са предвидени за предотвратяване на преждевременното спиране на съществуващите централи

Снимка: Shutterstock

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа двупартийния Закон за инвестиции в инфраструктурата и работните места. Пакетът от 1,2 трилиона долара е ключова част от дневния ред на Белия дом и предоставя 62 милиарда долара на Министерството на енергетиката за осигуряване на „по-справедливо бъдеще за чиста енергия“.

Шест милиарда долара са предвидени за предотвратяване на преждевременното спиране на съществуващите АЕЦ, които осигуряват нулеви въглеродни емисии. „Нашата нация десетилетия получава 27% от енергията си от АЕЦ и водноелектрически централи. Това са важни източници на чиста енергия, но тъй като стават по-стари и по-скъпи за поддръжка, рискуваме да ги загубим. Сделката осигурява финансиране, за да гарантираме, че можем да поддържаме в експлоатация тези чисти енергийни източници“, посочват от Министерството на енергетиката.

Сделката предвижда 21,5 милиарда долара за изследователски центрове, фокусирани върху технологии от следващо поколение, необходими за достигане на нулеви парникови емисии до 2050 година. Част от средствата са предназначена за чист водород (8 милиарда долара) и улавяне на въглерод, а 2,5 милиарда са за Програмата за усъвършенствани демонстративни реактори (ADRP).

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Свързани новини