19 Октомври, 2021 17:40 2 014 16

Учени и общественици призоваха Германия да не спира АЕЦ

  • аец-
  • германия-
  • атомна енергетика-
  • учени

Това предупреждават в отворено писмо 25 водещи учени

Учени и общественици призоваха Германия да не спира АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Постепенният отказ от ядрена енергия ще доведе само до това, че Германия ще пропусне целта си за намаляване на въглеродните емисии през 2030 година. Това предупреждават в отворено писмо 25 водещи учени, природозащитници и журналисти от страната и чужбина. Те призовават политиците да бъдат „достатъчно смели“ и да променят законодателството, за да се отложи спирането на малкото останали реактори в Германия.

В писмото, озаглавено: „Скъпа Германия, моля остави своите АЕЦ в енергомрежата“, публикувано в „Ди Велт“, се посочва скорошен проект на правителствен доклад, според който Германия няма да постигне целта си за 65% намаление на емисиите на CO2 до 2030 г., в сравнение с нивата от 1990 г. След инцидента във Фукушима през 2011 г. правителството на канцлера Ангела Меркел реши да прекрати използването на ядрената енергия най-късно до края на 2022 г. В резултат на това веднага бяха закрити осем енергоблока, а до края на тази година страната ще изведе от експлоатация още три енергоблока, като по план последните три атомни мощности трябва да бъдат спрени до края на 2022 г.

„Тази загуба на нисковъглеродно производство на електроенергия с инсталиран капацитет от 8 GW, което в момента представлява 12% от годишното производство на електроенергия в Германия, неизбежно ще доведе до около 60 милиона тона допълнителни въглеродни емисии годишно, защото трябва да се използват повече изкопаеми горива, за да се осигури необходимата електроенергия“, се посочва в писмото.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоо,немчурята

    16 3 Отговор
    Запускайте си СП-2 и почвайте да тананикате Лили Марлен,останалите джендъря не ги мислете..
  • 2 Въпрос

    19 1 Отговор
    Франция ще спират ли АЕЦ?

    Коментиран от #8

  • 3 The Beyonder PR

    12 3 Отговор
    Лгбти либералите като избият всички хетеро хора и животни и изрежат горите тогава няма да мислят за зелена енергия а ще отворят хангарите за ядрени отпадъци и радиационните отпадъци от литийните батерии на елекрическите холи и ще застелят вместо трева макове като в Афганистан в това Запада е най силен
  • 4 сбърканящина

    17 1 Отговор
    тези изроди либерални, зелени и бембени сбърканяци провалиха Германия и Европа покрай техните малоумщини
  • 5 Къде бяха

    19 1 Отговор
    Къде бяха тези водещи учени, общественици, природозащитници и журналисти, когато затваряхме нашите работещи реактори в Козлодуй или Игналинската АЕЦ в Литва.
  • 6 пак този

    10 1 Отговор
    Абе оставяйте ги тия! Те си стрелят в крака, а скоро и в главата.

    Коментиран от #9

  • 7 Изперкел

    4 1 Отговор
    Комсомолската секретарка от ГДР и приятелка на Путин, прати Германия в трета глуха.
  • 8 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Да , но не толкова скоро !! Всички ще ги закрият в един момент , зависи кога ВЕИтата ще станат достатъчно за да ги заменят , но при всички случаи максимум 30 години от сега !
    Франция закрива 14 ядрени реактора до 2035
    Фpaнция мoжe дa зaтвopи cлeдвaщитe двa ядpeни peaĸтopa пpeз 2025-2026 г. - пo-paнo oт oчaĸвaнoтo, aĸo пaзapнитe ycлoвия ca блaгoпpиятни. Kaтo цялo cтpaнaтa плaниpa дa зaтвopи 14 peaĸтopa дo 2035 г. инфopмиpa Rеutеrѕ.
    Cтpaнaтa възнaмepявa дa нaмaли дeлa нa ядpeнaтa eнepгия в пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpoeнepгия дo 50% дo 2035 г. и до 0% до 2060 г
  • 9 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "пак този":

    Ма да бе , така си стрелят в крака , че скоро заедно с Дания ще продават ток на целия ЕС , включително България !! В Германия се инсталират годишно по 14-15 Гвт нови ВЕИ !! Това са по 15 блока от любимите ти АЕЦ !! Сметни след 10 години колко ще са ! А цената им е наполовина на атомните и продължава да пада ! А първите от преди 15 години вече са си върнали кредитите и вече калкулират цени само по текущи разходи и поддръжка !!! Разликата е като цена на Козлодуй и цена на Белене , ако не вдяваш , на последната дори най-големите оптимисти дават над 300 лева на Мвт , колкото и да ти е неприятно !

    Коментиран от #11, #16

  • 10 Гост

    2 2 Отговор
    Така призовават и срещу ваксинацията с тез ковидваксини в Германия че и в света даже повече от 25 учени ама интересно че никой не пише за това че има и учени и общественици против тез ковид ваксини.
  • 11 Любознайко

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Човече, не виждаш ли какво се случва пред очите ти?!

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Любознайко":

    Въпроса е ти какво си мислиш , че виждаш и по-важното защо мислиш другите за слепи , а не себе си ?

    Коментиран от #13

  • 13 Аааа

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Мноо си злезелен джендъре. Всичко. което спосваш е мешавица от полуистини и откровени лъжи. Да Франция закрива стари реактори с удължен срок на живот, но и строи нови. ВЕИ-тата никога няма да могат да заменят другите централи, те въглищните не могат, камо ли ядрените. Едиственото което постигат е разбалансирането на системата. Щом ВЕИ енергията е толкова евтина, защо им се доплащат милиарди всяка година.
    Та така- зелената идея е един кьорфишек за пълнене на нечии джобове.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Аааа":

    Ама опреснете ги тия опорки , че вече и децата ви се смеят , бе кюмурджендъре , хахаха !! Ми то бива бива , ама от преди 10 години информация да пробутваш и да чакаш да ти се вържат не бива ! Къде ги доплащат тия милиарди , бе кюмурджийо , да ида да сложа 10 декара панели , че и на мен да дадат , хахаха !! Че то в България вече не им дават , той за Германия плещи !! Ти остави Германия , в една Турция не дават !! А случайно известно ли ти е , че в Турция от 94 Гвт ОБЩО инсталирани , 49 Гвт са ВЕИ ?? !!!!!! А любимия ти АЕЦ , дето още не е и завършен е жалките 2 Гвт ??? !!! А цените знаеш ли ?? По-добре да не ги знаеш , че ще се гръмнеш от яд , хаха !!
  • 15 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аааа":

    Германия може да спре своите АЕЦ, но след това да изнесе енергоемко производство някде примерно в България, но за целта България трябва да има АЕЦ.
  • 16 Съдията Дред

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Цифрите ти са силно завишени, пък и какво ще правят, ако някой поиска ток през нощта или при безветрие?
Новини по държави: