Отидете към основна версия

4 135 32

Криза! Байдън обяви спешни мерки срещу поскъпването на петрола

  • сащ-
  • петрол-
  • опек-
  • джо байдън

Белият дом води преговори с Япония, Южна Корея, Китай и Индия в опит чрез общи действия да се свали цената на суровината

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Спешни и очаквани мерки срещу поскъпването на петрола обяви днес американският президент Джо Байдън, предаде "Индипендънт". САЩ "посягат" на държавните си резерви от петрол, както бе обявено по-рано. Само за година цената на петрола в САЩ се е увеличила с 40 на сто.

Байдън е обявил лаконично новината, без да отговаря на този етап на журналистически въпроси. Той е припомнил подобни скокове през 2012, 2014 и 2019 г.

Представител на Белия дом каза по-рано, че САЩ ще пуснат 50 милиона барела в опит да се борят с нарастващите цени.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Байдън се е обърнал към ОПЕК с призив да увеличат добива на суров петрол, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Апелът му засега обаче остава без резултат. Затова президентът обсъжда възможността да освободи количества от държавния резерв, който възлиза на общо 620 милиона барела.

Според "Ню Йорк таймс" американският държавен резерв е разчетен да покрие нуждите от петрол за един месец. Той е предвиден за извънредни ситуации като природни бедствия или военни действия.

Въпреки това администрацията на Джо Байдън води преговори с Япония, Южна Корея, Китай и Индия в опит чрез общи действия да се свали цената на петрола.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини